Crocker St

Ballarat / Australia / 2015

16
16 Love 2,360 Visits Published

This 1920's brick home was renovated in the early 90's but lacked a large open family space that the new owners wanted. The backyard was also poorly planned with a large double garage taking up the most of the north light (southern hemisphere). The town of Ballarat is situated in a cold climate, so our design proposal was to demolish the garage and create a north facing courtyard space. Our design includes two sets of massive sliding glass doors to blur the definition between indoor and outdoor space. The "L" shaped extension is a contemporary addition that doesn't attempt to imitate the detailing of the original home. The material selections and fenestration design compliments the scale and confidence of the original design. Walking through the house we have restored the bedrooms and old formal living areas, and created a simple square archway as a threshold to the new extension. The new space is refined, minimal, warm, and bright.

16 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This 1920's brick home was renovated in the early 90's but lacked a large open family space that the new owners wanted. The backyard was also poorly planned with a large double garage taking up the most of the north light (southern hemisphere). The town of Ballarat is situated in a cold climate, so our design proposal was to demolish the garage and create a north facing courtyard space. Our design includes two sets of massive sliding glass doors to blur the definition between indoor and outdoor...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users