A House, a River, or Building Small

Montreal / Canada / 2015

11
11 Love 2,499 Visits Published

Wishing to live both in the city and on the waterfront, the owners searched long and hard before finding this small, narrow, affordable lot on the Des Prairies River. The lot’s shape, proximity to the river and the character of the adjoining properties were the main factors that shaped this urban home with a beautiful natural setting.


It was necessary to build small to stay within the construction budget; in any case, the clients preferred to invest in spatial quality than square footage. Approaching retirement, they wanted an intimate, low-maintenance living space. 


The surface area of the ground floor is 720 sq. ft. (67 m2), while the second floor has  658 sq. ft. (61 m2) of usable space. The living room, dining room and kitchen are on the ground floor. At the clients’ request, and counter to current trends, these rooms are all distinct from one another. The layout preserves a sense of privacy and facilitates cohabitation. The two bedrooms and main bathroom are upstairs. The bathroom layout also reflects the sense of privacy, with two sinks, washbasin, toilet and shower in three spaces separated by sliding doors.


The house’s L-shaped footprint meets the clients’ needs and fits the nature of the site. It naturally delimits and structures the entrance, patio and living spaces. On the ground floor, a single partition with sliding panels is used to separate the rooms.


The building’s eight façades allow for an unusually large number of strategically positioned windows. Despite the house’s proximity to its neighbours, each room receives ample natural light and has river views while preserving the owners’ privacy. The floor-to-ceiling windows and double-height living room give the small space an expansive feel and afford excellent river access.


The house’s simple volume is designed to minimize the building’s impact on the site, while the contrast between two materials helps divide the volumes. The result is a home as discreet as the people who live there.


 


[FR]


 


Souhaitant vivre en ville et au bord de l’eau, les propriétaires ont fait de longues recherches avant de dénicher ce petit lot étroit et abordable en bordure de la Rivière-des-Prairies. Ce sont la forme de ce lot, la proximité de la rivière et aussi celle des propriétés voisines qui ont façonné cette maison urbaine implantée dans la nature.


 Construire petit était nécessaire pour respecter le budget de construction. Les clients préféraient investir dans la qualité spatiale plutôt que dans les pieds carrés. À l’aube de la retraite, ils désiraient habiter un espace de vie intime et facile à entretenir.


 La superficie de plancher du rez-de-chaussée est de 720 pi2 (67 m2) et celle de l’étage 658 pi2 (61 m2). Le salon, la salle à manger et la cuisine sont localisés au rez-de-chaussée. Ces pièces sont indépendantes les unes des autres. Cette disposition permet de faciliter la cohabitation. L’aménagement de la salle de bain principale reflète également ce désir d’intimité. Les 2 lavabos, la cuvette, le bain et la douche se retrouvent dans 3 espaces séparés par des portes coulissantes.


 Le plan de la maison en forme de L répond aux besoins des clients et aux contraintes du site.  Il organise naturellement la terrasse et les pièces de vie. Les 8 façades permettent d’avoir un plus grand nombre de fenêtres et surtout de les positionner de façon stratégique. Malgré la proximité des voisins, chaque pièce reçoit un apport de lumière naturelle et offre une vue sur la rivière tout en préservant l’intimité des occupants. Les fenêtres plancher-plafond et le volume double hauteur du séjour dilatent ce petit espace de vie et offrent un contact privilégié avec la rivière.


 Le volume simple a été façonné de façon à réduire son impact sur le site. Cette maison est discrète à l’image des gens qui l’habitent.

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Wishing to live both in the city and on the waterfront, the owners searched long and hard before finding this small, narrow, affordable lot on the Des Prairies River. The lot’s shape, proximity to the river and the character of the adjoining properties were the main factors that shaped this urban home with a beautiful natural setting. It was necessary to build small to stay within the construction budget; in any case, the clients preferred to invest in spatial quality than square...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users