Bojanic House

California / United States / 2006

3
3 Love 1,270 Visits Published

What started out as a relatively minor remodel of a modest bungalow evolved over the course of construction into a new 2,500 s.f. house, with the existing foundation and footprint as the only original elements.  The Bojanics acted as owner-builders, keeping construction costs to a bare minimum.  The end result was a uniquely collaborative effort; one where the design was worked out on a day-to-day basis during construction in a manner that bordered on improvisation.


The site is at the top of the hills of Sherman Oaks, just under the Mulholland ridgeline, and affords a spectacular view of the San Fernando Valley. The Bojanics wanted a house that would not only take advantage of the view, but also maintain the more traditional role of a house as a private, protective shelter.  This somewhat contradictory request presented a challenge.  The response was an open plan of spaces oriented towards the view, set within a heavy, monolithic mass which provides the necessary closure and protectively hovers above. The negotiation of these opposing aspects is most evident in the entrance; a solid wall, with a door weighing hundreds of pounds, becomes the point of entry which is situated within, and counter to, the open glass walls.

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    What started out as a relatively minor remodel of a modest bungalow evolved over the course of construction into a new 2,500 s.f. house, with the existing foundation and footprint as the only original elements.  The Bojanics acted as owner-builders, keeping construction costs to a bare minimum.  The end result was a uniquely collaborative effort; one where the design was worked out on a day-to-day basis during construction in a manner that bordered on improvisation. The site is at...

    Project details
    • Year 2006
    • Work finished in 2006
    • Client Val & Dee Bojanic
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users