Lopez House

Los Angeles / United States / 2013

6
6 Love 1,415 Visits Published

This project, located in the Eagle Rock area of Los Angeles, is situated on an irregularly-shaped, steeply-sloping lot. Faced with a limited budget, it was particularly challenging to negotiate the constraints of the lot while taking advantage of the site’s sweeping view. The owners wanted the house to evoke the area’s craftsmen architecture, so this vernacular served as a basis for the design.


The floor levels, stacked over the garage below, are stepped up the hillside and adjust to the shape of the lot. Both the living area and the master bedroom are oriented towards the view. The main spaces are cross-ventilated and organized around the central stair hall, which creates a stack effect that augments the passive air system. The walls of every space in the house are capped with an exposed header. This technique, originally derived from Bernard Maybeck, was later used by Rudolph Schindler as a way to reduce finish costs. Each of the headers has been split into two, sandwiching the walls from the interior and the exterior. They double as finish material inside and out, which reduces the cost while allowing insulation and waterproofing to pass in between. These headers, along with all of the railings, exposed structure, and sun-shade trellises, are built with common 2x4's and 2x12's, painted black. What results is a combination of economy, sustainability, and structure, manifested in the encompassing black woodwork.

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project, located in the Eagle Rock area of Los Angeles, is situated on an irregularly-shaped, steeply-sloping lot. Faced with a limited budget, it was particularly challenging to negotiate the constraints of the lot while taking advantage of the site’s sweeping view. The owners wanted the house to evoke the area’s craftsmen architecture, so this vernacular served as a basis for the design. The floor levels, stacked over the garage below, are stepped up the hillside and adjust...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users