Casa Eulàlia

Barcelona / Spain / 2015

30
30 Love 2,884 Visits Published

These Vilanova dwellings with load-bearing walls structure were initially defined as a disorganized house without hierarchies of spaces, where the stays on the center of the house were "punished" for its corridor, causing that the rooms were just open to the communal staircase and to a small inner courtyard.
Our proposal strikes the action in the center of the house, getting a "joint-space" that works as a studio, storage space, laundry room and kitchen. The new spaces organization allowed us to locate the bedrooms on the north side and the living looking to the south. We worked opening visuals, linking the two opposite parts, and ordering the spaces for day and night uses on both sides of the equipped heart.
Thus preserving the original structure, we have made new doors, we dwindled circulation spaces and opened the house to the warm light of its south facade. Walls modifications that we combined with small incisions as the entrance little bench, which backs off the corner of a bedroom and offers the user the balcony and the street overlooking, from the very first time that you access the house.


[ES]
La estructura en muros de carga de este bloque de Vilanova i la Geltrú definía inicialmente una vivienda desordenada y sin jerarquías de espacios, dónde los recorridos hipotecaban las estancias del centro de la casa a vivir cerradas a un pequeño patio de luces y a la escalera comunitaria.
Nuestra propuesta incide en la actuación en el centro de la casa, obteniendo una rótula que funciona como estudio, espacio de almacenaje, lavadero y cocina. De esta forma, la nueva organización de espacios y circulaciones nos ha permitido ubicar los dormitorios a norte y el salón a sur, abriendo visuales des de un extremo al otro de la vivienda, y ordenando los espacios de día y de noche a ambos lados del núcleo central equipado.
Conservando pues la estructura inicial de estancias, hemos realizados nuevas puertas a los muros, menguando los espacios de circulación y abriendo la casa a la cálida luz de su fachada sur. Modificaciones de cerramientos que se han combinado con pequeñas incisiones como el mueble de la entrada, el cual recula la esquina de un dormitorio y ofrece al usuario las vistas del balcón y la calle des del primer momento en el que se accede a la casa.

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    These Vilanova dwellings with load-bearing walls structure were initially defined as a disorganized house without hierarchies of spaces, where the stays on the center of the house were "punished" for its corridor, causing that the rooms were just open to the communal staircase and to a small inner courtyard.Our proposal strikes the action in the center of the house, getting a "joint-space" that works as a studio, storage space, laundry room and kitchen. The new spaces organization allowed us to...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users