Residence for researchers

Lyon / France / 2015

7
7 Love 1,154 Visits Published

The building located in Lyon is a residence for researchers and programming of the consultation (won in 2010) clarified the role that he must have identification in the Gerland district undergoing urban transformation.


The strong identity and emblematic of this residence is expressed first by simple geometry of two blocks of different nature, stacked without touching and giving the impression of being detached from one another.


The primary concern in the design was to address the problem of definition of a mixed urban object, both inserted into a mesh and a plot street, isolated after a park, asking the question underpinned readings on several scales.


The effect of levitation obtained by the separation of the two blocks of different nature, one on the other is obtained by a structural cantilever over six meters camouflaged in a form of aluminum hull. The swaying controlled by the combination of conflicting alignments (from the street, the square and the firefighter route), gives a feeling of independence or even rotation.

[FR]
L’immeuble situé allée de Fontenay à Lyon remplit la fonction de résidence pour chercheurs et la programmation de la consultation (remportée en 2010) précisait le rôle signalétique qu’il devait avoir dans le quartier Gerland en pleine mutation urbaine.


L’identité forte et emblématique de cette résidence s’exprime en premier abord par une géométrie simple de deux blocs de nature différente, superposés sans se toucher et donnant l’impression d’être détachés l’un de l’autre.


Le souci principal lors de la conception fut de répondre au problème de définition d’un objet urbain mixte, à la fois inséré dans un maillage et un parcellaire de rue, isolé au bout d’un parc, posant la question sous-tendue de lectures à plusieurs échelles.


L’effet de lévitation obtenu par le décollement des deux blocs de nature différente, l’un sur l’autre, est obtenu par un porte-à-faux structurel de plus de six mètres camouflé dans une forme de carène en aluminium. Le déhanchement commandé par la conjugaison d’alignements contradictoires (entre la rue, la place et la voie pompier), donne une impression d’indépendance voire de rotation. 

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building located in Lyon is a residence for researchers and programming of the consultation (won in 2010) clarified the role that he must have identification in the Gerland district undergoing urban transformation. The strong identity and emblematic of this residence is expressed first by simple geometry of two blocks of different nature, stacked without touching and giving the impression of being detached from one another. The primary concern in the design was to address the problem of...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users