Moonlight Cabin

Victoria / Australia / 2015

38
38 Love 4,647 Visits Published

Located on a windswept coast line, Moonlight Cabin is a place to retreat from and engage with the landscape’s ephemeral conditions. It is a small footprint shelter (60m2) that explores the boundaries of how small is too small, challenging conventional notions of what is actually necessary in our lives. It is designed to be passively environmentally responsive, ultimately reducing energy use and running costs whilst maximising occupant amenity.


The plan is conceived as one volume with kitchen, bathroom and utilities inserted within a central island pod which effectively unlocks the corridor to become an important habitable space.


The built form is fully screened in a spotted-gum rainscreen that acts like a ‘gore-tex jacket’ to protect the cabin from the elements while the timber is free to move naturally in the changing climatic conditions. Operable shutters enable cross ventilation and adaptability, open or closed, partially shut down or secured when the occupants leave and reopened when they return.


Moonlight Cabin is grid connected and rainwater is sustainably harvested.


The cabin is a small building with simple furnishings and accommodation: double bed, bunks, bathroom, lounge and kitchen. These functional spaces have been cleverly integrated into a central ‘in-built’ island pod and surrounded by an outer corridor which has become important habitable space. Planning is as efficient as possible and no space has been wasted.


The Cabin is clad in a Spotted Gum ‘rain-screen’ which acts like a ‘gore-tex jacket’, protecting the occupants from the elements while allowing the exterior to move naturally in the changing climatic conditions.


Spotted-gum cladding, concrete floors, naturally oiled timber and a limited colour palette were chosen with the desire to create a generous home that would also provide maximum living comfort. The internal timber linings (floor, ceiling, walls) are of Victorian Ash which has been 'limed'. The joinery and cabinetry is made of Victorian Ash veneer which has been stained black.


Timber cladding was selected because of its durable qualities to combat the harsh coastal climatic conditions, and to create a warm aesthetic for the building that would enable it to sit comfortably within its surrounding natural environment. Moonlight Cabin is a sustainable and cost effective home that provides retreat from the climate but also it engages with the landscape’s ephemeral conditions - at times sunburnt or misty with rain.

38 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located on a windswept coast line, Moonlight Cabin is a place to retreat from and engage with the landscape’s ephemeral conditions. It is a small footprint shelter (60m2) that explores the boundaries of how small is too small, challenging conventional notions of what is actually necessary in our lives. It is designed to be passively environmentally responsive, ultimately reducing energy use and running costs whilst maximising occupant amenity. The plan is conceived as one volume with...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor Spence Construction Colac and Geelong
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users