Semi Detached

Oxford / United Kingdom / 2015

16
16 Love 2,631 Visits Published

The project involved the conversion of two semi-detached houses in central Oxford into one family home. Two existing Victorian houses are joined together by introducing a new staircase clad in stained timber at the centre of the plan and perpendicular to the party wall.


The existing symmetrical arrangement gets thus rotated to achieve a continuous flow of spaces throughout each floor. The change of level from the entrance to the back garden is negotiated through a second staircase, in this case constructed using recovered bricks from the demolition works, and a new loggia accessible from the kitchen and main living room of the house.


The loggia occupies a rear extension between the outriggers. It was built using materials of contrasting colours to the original houses in order to highlight the new construction and create a strong visual link, making the building look like one house as it was originally intended. The façade is articulated with a series of deep anodized aluminium blades that filter the daylight and mitigate overlooking to the adjacent houses.


The glass screen can be fully opened to make the space feel like an elevated terrace, facing the two rear gardens where the original dividing wall was retained. All the fitted furniture and most of the fittings, including lights, door handles and handrails were designed specifically for the house.


Planning permission was granted in September 2013 and the project completed in July 2015.

16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project involved the conversion of two semi-detached houses in central Oxford into one family home. Two existing Victorian houses are joined together by introducing a new staircase clad in stained timber at the centre of the plan and perpendicular to the party wall. The existing symmetrical arrangement gets thus rotated to achieve a continuous flow of spaces throughout each floor. The change of level from the entrance to the back garden is negotiated through a second staircase, in this...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor Sporn Construction
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users