Split House

Fairlight / United Kingdom / 2014

15
15 Love 2,274 Visits Published

Informed by the brief for a through-life, sustainable home that celebrates its hilltop site, Split House is orientated according to the surrounding 360 degree views: a wildflower valley, the immediate coast, the neighbouring village of Pett and the headland of Dungeness. In doing so, the volume of the building is naturally fragmented. Extending this split geometry into the landscape creates a soft sense of enclosure, allowing for the provision of a private garden without visually breaking from the neighbouring wildflower meadow. The house is future proofed for the ageing of its owners, with internal lift, and a readily subdividable plan to allow for the inclusion of a small resident carer’s apartment should this be required.

15 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Informed by the brief for a through-life, sustainable home that celebrates its hilltop site, Split House is orientated according to the surrounding 360 degree views: a wildflower valley, the immediate coast, the neighbouring village of Pett and the headland of Dungeness. In doing so, the volume of the building is naturally fragmented. Extending this split geometry into the landscape creates a soft sense of enclosure, allowing for the provision of a private garden without visually breaking from...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 15 users