Harbour Master's Office

La Londe-les-Maures / France / 2014

3
3 Love 899 Visits Published

Located on the shores of the Mediterranean, in the town of La Londe-les-Maures, in the south-east of France, the “Capitainerie” is the newest location in this small seaside town.


PietriArchitectes won the tender in 2011, responding with a project in line with their work in Marseille (Bains de Mer Chauds and the Tour H99) and Seyne sur Mer (Redline apartments).


The feel of the project is conclusively mellow, almost playful, more like an urban pavilion than an experimental signal.


The reaction of the residents alone, throughout construction and at the time of delivery, justified the choice of architecture used in the renovation of the site.


A metre above ground level, to avoid the tragic flooding which occurred again this year, the “Capitainerie” project is multifunctional: 


Harbour Master’s Office
Rescue Centre
Fishing Club
Yacht Club
Reception Hall
Meeting Room
Reception Terrace



To resolve this complexity, the diverse functions have been distributed on three separate decks connected by freely accessible public gangways. The facilities function more like a multi-storey road than a centre.


The effectiveness of this system lies also in the contextual use of the Mediterranean climate.


Built from concrete, wood and stainless steel, the design carefully offers materials capable of withstanding a marine environment, which have been tried and tested by PietriArchitectes in other waterfront projects.


 


[FR]


 


Situé au bord de la méditerranée, dans la commune de La Londe-les-Maures, dans le sud Est de la France, la Capitainerie est le nouveau lieu de cette petite ville balnéaire.


Lauréat du concours en 2011, PietriArchitectes avait répondu par un projet dans la continuité de son travail à Marseille avec Les Bains de Mer Chauds et la tour H99, ou à La Seyne sur Mer avec les logements le Redline.


L’attitude du projet était définitivement douce, presque ludique, plus proche d’un kiosque urbain que d’un signal expérimental.


L’accueil reçu par les habitants tout au long de la construction et lors de  la livraison justifie en soi le parti pris d’une architecture qui renoue avec le site.


Surélevée d’un mètre pour éviter les tragiques crues qui ont eu lieues encore cette année, le projet de la Capitainerie répond à un programme mixte : 


Bureau de Capitainerie
Centre de sauvetage
Club de pêche
Yacht club
Salle de réception
Salle de réunion
Terrasse de réception


Afin de résoudre cette complexité, les divers programmes ont été distribués sur trois plateaux libres cintrés de coursives publiques et libres d’accès. Cet équipement fonctionne typologiquement plus comme une rue à étage que comme une boîte.


Au-delà de l’efficacité de ce système, c’est aussi l’utilisation contextuelle du climat méditerranéen. Construit en béton, en bois et en inox  la conception a bien pris soin de proposer des matériaux capables de résister à une ambiance marine que PietriArchitectes a éprouvé au travers d’autres projets les pieds dans l’eau.

3 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located on the shores of the Mediterranean, in the town of La Londe-les-Maures, in the south-east of France, the “Capitainerie” is the newest location in this small seaside town. PietriArchitectes won the tender in 2011, responding with a project in line with their work in Marseille (Bains de Mer Chauds and the Tour H99) and Seyne sur Mer (Redline apartments). The feel of the project is conclusively mellow, almost playful, more like an urban pavilion than an experimental...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Leisure Centres / Private clubs/recreation centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users