House in Ikuno

A light garden to experience nature Osaka / Japan / 2006

1
1 Love 441 Visits Published

The building that we renovated is located in the high-density residential district of Ikuno Ward, Osaka. On east side there is a narrow road, on west and south side adjoining lots. In order to remedy the lack of natural light and to give a new life to the first floor, rarely used, we thought that it was necessary to bring inside the building direct light, breeze and rain. To achieve this, we designed a light garden, removing about 3 square meters of roof. Again, being a house for two generations, workflow organization wasn’t simple, so we decided for an optimization of the plan. At both first and second floor, the light garden gently guides us, while walking into the inner part of the house. Private spaces, bedrooms and bathroom, are on the first floor. Living-dining room, kitchen and study are on the second floor, where, once the existing ceiling has been removed, the space of the room goes up until the inner surface of the roof. As the structural roof board is exposed, the look of the room is highly transformed: the light, more powerful, permeates the semi-transparent floor, reaching the first floor. The plant in the light garden is a kakuremino tree (dendropanax trifidus). It is a tree with a strong vitality. From the adjoining bathroom, it’s possible to watch the rain falling in the garden and its leaves shaking in the breeze. The little inner garden symbolizes life that takes place in this house. This project shows that it is possible to experience nature even in a high-density residential district.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building that we renovated is located in the high-density residential district of Ikuno Ward, Osaka. On east side there is a narrow road, on west and south side adjoining lots. In order to remedy the lack of natural light and to give a new life to the first floor, rarely used, we thought that it was necessary to bring inside the building direct light, breeze and rain. To achieve this, we designed a light garden, removing about 3 square meters of roof. Again, being a house for two...

    Project details
    • Year 2006
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2006
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users