Bach House

Gold Coast / Australia / 2015

5
5 Love 902 Visits Published

The Bach House was designed to embrace and enhance what was unique to its site, a magnificent 100 year old fig tree in the centre of the site became the focal point for the design. Every living space has views and connects to the mounded lawn that flows gently down towards the tree.



Views towards the fig tree and distant hills and the prime northern aspect were maximised with an elongated plan containing a central spine separating living areas to the north and wet areas to the south. Punctuated along the spine are courtyards and breezeways making the most of natural light and cross-ventilation.



A creek bed that divides the site was embraced as another unique aspect, the master bedroom wing is cantilevered over the bank edge so when the creek is flowing, the trickle of flowing waters can be heard, further strengthening the connection to the site’s beautiful landscape.



Encompassing passive environmental design principles the home is also totally self sufficient (off the grid) supplying all of its own main services which include generating solar power to be sold back to the grid, onsite effluent treatment and rainwater collection.

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Bach House was designed to embrace and enhance what was unique to its site, a magnificent 100 year old fig tree in the centre of the site became the focal point for the design. Every living space has views and connects to the mounded lawn that flows gently down towards the tree. Views towards the fig tree and distant hills and the prime northern aspect were maximised with an elongated plan containing a central spine separating living areas to the north and wet areas to the south....

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users