Mensa Karlsruhe

Karlsruhe / Germany / 2007

13
13 Love 4,335 Visits Published
Mensa Karlsruhe is an elastic space, that sits in the center of the Karlsruhe University Campus. As an extension of the already existing facilites, the city of Karlsruhe is building a canteen that will serve the growing number of students. The building becomes the new adress of the campus, negotiating between the identities of three universities as well as between the urban fabric and the Hardtwad forest. The building reacts to this special condition with different stages of porosity. [IT] La “Mensa Karlsruhe” è uno spazio “elastico”, collocato al centro del Karlsruhe University Campus. È un ampliamento dei servizi già esistenti, nato per soddisfare le nuove esigenze organizaztive dettate dal crescente numero di studenti nella facoltà. La struttura è stata pensata per costutuire il nuovo fulcro del campus, mediando tra le identità delle tre università presenti e tra il contesto urbano e la foresta di Hardtwald. Project Team: Juergen Mayer H., Andre Santer, Julia Neitzel, Sebastian Finckh, Wilko Hoffmann, Marcus Blum Competition Team: Juergen Mayer H., Dominik Schwarzer, Wilko Hoffmann, Ingmar Schmidt, Daria Trovato, Sebastian Finckh, Concept-Schema Nutellagram: Jan-Christoph Stockebrand Architect on Site: Ulrich Wiesler Multidisciplinary Engineers: ARUP GmbH Multidisciplinary Engineers Construction Manager: H. M. Jicha, Neidenstein Kitchen Engineers: Martin Scherer, Darmstadt Building Physics: Dr. Schaecke und Bayer Landscape Architect: Karl Bauer, Karlsruhe Timber Construction: Finnforest Merk GmbH, Aichach Facade: Rupert App GmbH & Co, Leutkirch Polyurethan-Coating: BASF Construction Chemicals, Schaffhausen, Switzerland Realization: Reaku-Hobein GmbH, Ueberlingen
13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Mensa Karlsruhe is an elastic space, that sits in the center of the Karlsruhe University Campus. As an extension of the already existing facilites, the city of Karlsruhe is building a canteen that will serve the growing number of students. The building becomes the new adress of the campus, negotiating between the identities of three universities as well as between the urban fabric and the Hardtwad forest. The building reacts to this special condition with different stages of porosity. [IT] La...

    Project details
    • Year 2007
    • Work finished in 2007
    • Client Vermoegen und Bau, Baden-Wuerttemberg, Amt Karlsruhe
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities
    • Websitehttp://www.jmayerh.de
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users