Pierresvives

New government building for the Département de l'Hérault Montpellier / France / 2012

137
137 Love 23,962 Visits Published
The pierresvives building for the department de l’Herault is the unifi cation of three institutions - the archive, the library and the sports department - within a single envelope. These various parts combine to create a building with a strong single identity when viewed at a distance, but as one moves closer, the division into three parts becomes apparent. The building has been developed using functional and economic logic: the resultant design reminiscent of a large tree-trunk that has been laid horizontally. The archive is located at the solid base of the trunk, followed by the slightly more porous library with the sports department and its well-lit offi ces on far end where the trunk bifurcates and becomes much lighter. ‘Branches’ project vertically off the main trunk to articulate points of access to the various institutions. This longitudinal division of serviced and servicing spaces is maintained along the full length of pierresvives. The front of the building contains all the public functions of each institution, linked by a linear lobby with an exhibition space in the centre. Above this connective ground level, the three institutions remain strictly separated, each with its own core for internal vertical circulation. On arrival at the main entrance, visitors are directed from the lobby to the educational spaces of the archives on ground level; or via lifts and escalator to the main public artery on level one. This artery is articulated all along the facades as a recessed glass strip, with the reading rooms of the archive and library are immediately accessible. Central in this artery and therefore located at the heart of the building, are the main public facilities shared between the three institutions: the auditorium and meeting rooms. These important public spaces form the primary central volume of the grand cantilevering canopy above the entrance.

[ITA]
L’inconfondibile geometria del complesso sembra trovare ispirazione nel concetto di “albero della conoscenza” di cui l’architetto Hadid fa il diagramma organizzativo del progetto. Gli archivi sono infatti sistemati all’interno di un solido piano che evoca la base di un massiccio albero; quest’ultima regge la più esile e porosa struttura della biblioteca sino ad arrivare ai luminosi uffici del dipartimento sportivo alla sommità della struttura dove il tronco si biforca diventando più leggero.
Le varie porzioni del polo amministrativo hanno in comune diverse funzioni sistemate nel cuore della struttura con auditorium e sale d’incontro uniti da un’unica ed enorme calotta a sbalzo che accoglie i visitatori all’entrata principale.

I rami esterni al tronco principale articolano le entrate alle diverse istituzioni. Tutti gli ingressi aperti al pubblico sono concentrati sul lato ovest dell’edificio mentre le entrate di servizio per lo staff e i depositi sono sistemati sul lato est.
Ecco in che modo la professionista anglo-irachena sfrutta l’analogia del tronco-albero per articolare tutta la complessità della “città amministrativa”.

Un ampio parcheggio troverà spazio di fronte l’entrata principale. L’accesso di servizio è sistemato lungo il lato opposto. Tale divisione longitudinale tra gli spazi di servizio e quelli per il pubblico è mantenuta al piano terra per tutta la lunghezza della struttura.
Il lato principale dell’edificio accoglie le funzioni pubbliche di tutte e tre le istituzioni collegate tra loro da una hall lineare e da uno spazio espositivo centrale.
Servizi depositi ed aree adibite a garage sono invece sistemati sul lato posteriore dell’edificio.

Al piano superiore le tre istituzioni rimangono rigorosamente separate. Ognuna di loro dispone di una modalità di circolazione interna verticale indipendente.
Entrati nell’edificio attraverso l’accesso principale i visitatori sono guidati dalla hall agli archivi del piano terra collegati da scale e ascensori all’arteria pubblica principale del primo piano che percorre l’intera lunghezza dell’edificio.

ARCHITECTURAL DESIGN: Zaha Hadid

PROJECT ARCHITECT: Stephane Hof

PROJECT TEAM:
Joris Pauwels Philipp Vogt Rafael Portillo Melissa Fukumoto Jens Borstelman Jaime Serra Kane Yanegawa Loreto Flores Edgar Payan Lisamarie Villegas Ambia Stella Nikolakaki Karouko Ogawa Hon Kong Chee Caroline Andersen Judith Reitz Olivier Ottevaere Achim Gergen Daniel Baerlecken Yosuke Hayano Martin Henn Rafael Schmidt Daniel Gospodinov Kia Larsdotter Jasmina Malanovic Ahmad Sukkar Ghita Skalli Elena Perez Andrea B. Caste Lisa Cholmondeley Douglas Chew Larissa Henke Steven Hatzellis Jesse Chima Adriano De Gioannis Simon Kim Stephane Carnuccini Samer Chamoun Ram Ahronov Ross Langdon

COMPETITION TEAM:
Thomas Vietzke Achim Gergen Martin Henn Christina Beaumont Yael Brosilovski Lorenzo Grifantini Carlos Fernando Perez Helmut Kinzler Viggo Haremst Christian Ludwig Selim Mimita Flavio La Gioia Nina Safainia

CONSULTANTS:
Structure
Ove Arup & Partners
Paul Nuttall Sophie Le Bourva Mits Kanada David Rutter

Services
Ove Arup & Partners (Concept Design)
Emmanuelle Danisi Michael Stych

GEC Ingenierie
Francis Petit Philippe Vivier Rene Andrian Gregory Makarawiez

Infrastructure
GEC Ingenierie
Jean Paul Sulima

Acoustics
Rouch Acoustique
Nicolas Albaric

Cost
Gec LR
Ivica Knenovic

CONCEPTION PHASE TEAM:
Local architect
Blue Tango Architectures
Philippe Capelier

Landscape architect
West 8
Maarten Van de Voorde

PRESENTATION TEAM:
Rendering: Stack Studio

Presentation Model: A models

Photographs: David Grandorge
137 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The pierresvives building for the department de l’Herault is the unifi cation of three institutions - the archive, the library and the sports department - within a single envelope. These various parts combine to create a building with a strong single identity when viewed at a distance, but as one moves closer, the division into three parts becomes apparent. The building has been developed using functional and economic logic: the resultant design reminiscent of a large tree-trunk that has been...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2012
    • Client Département de l’Hérault
    • Status Completed works
    • Type Libraries
    • Websitehttp://pierresvives.herault.fr/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 137 users