RESIDENCE SOCIALE / SOCIAL RESIDENCE

Quartier de l’Hôtel de Ville / City Hall district Vaulx-en-Velin / France / 2015

8
8 Love 3,208 Visits Published

92 logements / housing units (78 T1 et 14 T1bis) + espaces de service et bureaux du personnel / service spaces and staff offices


Surface : 2180 m² SHAB + SU (habitable + usable floor area) // 2460 m² SP (usable floor area)


Le projet, situé au cœur de la ZAC de l’Hôtel de Ville à Vaux-en-Velin, est l’une des premières pièces du nouveau dispositif urbain reliant les quartiers centraux aux quartiers périphériques de moindre densité. Afin d’impulser l’identité de la ZAC, le bâtiment adopte un double langage : une variation de trame sur les façades urbaines et de grandes baies côté jardin, annulant dans les deux cas l’effet de répétition lié à la nature du programme. Parallèlement au travail approfondi sur l’optimisation des surfaces intérieures, les habitants bénéficient d’espaces communs et extérieurs conçus comme des lieux d’échange et de rencontre.


The project, located in the heart of the ZAC de l’Hôtel de Ville (urban development zone) in Vaux-en-Velin, is one of the first elements of the new urban development linking together the town’s central districts and its less dense suburban neighbourhoods. To emphasise the identity of the ZAC, the building adopts a dual language: a grid variation along the urban façades and generous openings on the garden side. In both cases, this has the effect of negating the repetitive effect linked to the nature of the programme. In parallel with the considerable amount of work invested in the optimisation of interior surface areas, residents benefit from common areas and outdoor spaces designed as settings where people can relax and chat with one another.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    92 logements / housing units (78 T1 et 14 T1bis) + espaces de service et bureaux du personnel / service spaces and staff offices Surface : 2180 m² SHAB + SU (habitable + usable floor area) // 2460 m² SP (usable floor area) Le projet, situé au cœur de la ZAC de l’Hôtel de Ville à Vaux-en-Velin, est l’une des premières pièces du nouveau dispositif urbain reliant les quartiers centraux aux quartiers périphériques de...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users