Bolerama Coyoacán

Mexico City / Mexico / 2015

10
10 Love 3,037 Visits Published

Arroyo Solís Agraz was invited to perform the renovation of Bolerama Coyoacán, located in the Southern area of Mexico City. It is a complex made up by three buildings: the first one has a parking space; it had 56 bowling lanes, the second one accommodated the coffee bar, management offices and restrooms, and the third one served as a lobby connecting the other two buildings.


This building has been operating since 1977 focusing more on tournaments than on entertaining and it kept its facilities without many modifications over time, which made it necessary to intervene with different purposes. First, the thought of reshaping the building to cover new usage needs, renovating space and graphically perform an intervention to bring back life to it and attract leisure bowling fans, as well as complementing the entertainment experience in a new food court.


The façade design was conceived as a cover visually connecting the three volumes that make up the building, integrating them in just one. We started from the red color, respecting its own brand signature, bringing a graphic composition from different shades of red creating a mosaic that unfolds along the three buildings, highlighting and enhancing the building presence. Solid aluminum panels placed on a metal frame fixed to the concrete block façade formed the mosaic.


A lobby that allows it to work as a plaza to bring together different uses connects these buildings.


Ten bowling lanes were removed on the first floor, opening up space for two commercial venues in the southern façade, where the main concept was to keep it as an open floor plan for later adaptations from future tenants.


The ground floor design was developed in order to change the atmosphere of the place and invite all kind of users to visit the property. Such change was possible due to the management and implementation of graphic design By the Firm LeoLab, color use and lighting design. Light boxes, changing colors were installed, as well as screens which contributed to the environment transformation through colors and music that change according to the time of day and the attendees, emphasizing at the same time, the brand positioning by constantly projecting Bolerama Coyoacán graphic image.


A mural and a hanging installation of pins and bowling balls were designed giving the place a strong and an aesthetic sense. The furniture was designed matching the façade line, based on modular and independent lounge chairs in different shades of red, giving flexibility to use the space and creating different mounting compositions.



The creation of furniture such as tables, the bar top and bowling alleys was performed using the material removed from the previous lanes, reusing and making the best out of the wood, avoiding waste, reducing production costs and contributing to environmental protection.


[ES]


Arroyo Solís Agraz fue invitado a realizar la remodelación de Bolerama Coyoacán ubicado al sur de la Ciudad de México. Se trata de un complejo compuesto por tres edificios: el primero contiene el estacionamiento y contaba con 56 pistas de boliche, el segundo alojaba la cafetería, las oficinas administrativas y los sanitarios y el tercero fungía como vestíbulo conectando los otros dos edificios.


El establecimiento ha operado desde 1977 enfocándose en torneos más que en el entretenimiento y mantenía sus instalaciones sin haber sufrido mayores adecuaciones a lo largo del tiempo por lo que resultó necesario hacer una intervención en el espacio con distintos fines. Se planteó reformar el edificio para cubrir nuevas necesidades de uso, acondicionar el espacio e intervenirlo gráficamente para darle vida y atraer a aficionados del boliche de entretenimiento, así como complementar la experiencia de esparcimiento incorporando una área de alimentos.


El diseño de la fachada se concibió como una piel que conectara visualmente a los tres volúmenes que constituyen al inmueble, integrándolos en un solo edificio. Se partió del uso del color rojo, propio de la marca, creando una composición gráfica a partir de distintas tonalidades del color creando un mosaico que se despliega a lo largo de los 3 edificios, destacando y dando presencia al inmueble. El mosaico se conformó por paneles de aluminio sólido colocados sobre un bastidor metálico fijado al block de concreto de la fachada.


Los edificios se conectan a través de un vestíbulo que permite que el inmueble funcione como una plaza al agrupar los distintos usos.


Al interior se retiraron 10 pistas de boliche en la planta baja, abriendo espacio a dos locales comerciales en la fachada sur, donde se trabajaron plantas libres para su posterior adecuación por parte de los arrendatarios.


Se desarrolló el diseño de la planta baja con la finalidad de cambiar la atmósfera del sitio e invitar a todo tipo de usuarios a asistir al inmueble. Dicho cambio se logró a través del manejo y aplicación del diseño gráfico a cargo del estudio LeoLab, el uso del color y el diseño de iluminación. Se instalaron cajas de luz que cambian de color, además de pantallas que contribuyen a la transformación del ambiente a través de colores y música que cambian de acuerdo al horario y al tipo de asistentes, reforzando al mismo tiempo el posicionamiento de la marca al proyectar constantemente la imagen gráfica de Bolerama Coyoacán.


Se diseñó un mural y una instalación colgante a partir de pinos y bolas de boliche que dan fuerza y sentido a la estética del lugar. El mobiliario se diseñó siguiendo la línea de la fachada, en base a sillones lounge modulares e independientes en distintos tonos de rojo, que al desplazarse libremente dan flexibilidad al uso del espacio y generan diferentes composiciones de montaje.


La manufactura de los muebles como las mesas, la barra y las boleras se llevó a cabo a partir del material retirado de las pistas, reutilizando y aprovechando toda la madera, evitando el desperdicio, reduciendo costos de producción y contribuyendo al cuidado del medio ambiente.

10 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Arroyo Solís Agraz was invited to perform the renovation of Bolerama Coyoacán, located in the Southern area of Mexico City. It is a complex made up by three buildings: the first one has a parking space; it had 56 bowling lanes, the second one accommodated the coffee bar, management offices and restrooms, and the third one served as a lobby connecting the other two buildings. This building has been operating since 1977 focusing more on tournaments than on entertaining and it kept...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Sports Facilities / Leisure Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users