Less is More

Clean, clutter free and unconventional concepts define the design dictate Juhu / India / 2011

2
2 Love 860 Visits Published

The idea  was to create  a free flowing shell that  enhanced a fluid intermingling of spaces.The  ceiling is the  most  dramatic element of  the  design, where  a form  finished concrete ceiling runs  uniformly in  grids  throughout and  forms  the  focus  of  this apartment.The unfinished look and texture used for the walls is a result of applying a melamine coat to plaster of paris and then  scrapping it off. 


Dull  grey  tiles  add  to  the 'bare' look, where  the  simple grey  tone  lends  a uniform backdrop for the colour palette. The earthy colour scheme  follows a 'back  to basics' theme and is brought alive by materials chosen  for their  bare and raw feel. Vibrant hues of accessories and upholstery have been juxtaposed against  the neutral shades of the walls and floor  which helps break the monotony of the neutrals. 


Designed for a couple, the apartment is conceived as a suite with a guest  bedroom.So the  entire two  bedroom apartment has been  opened out-  with the  option of converting the  guest  bedroom in  to  a  single  enclosed space. This  flexibility of enclosing the open spaces,without disturbing the homogeneity and seamlessness is yet another achievement. The open  kitchen follows the  overall  theme of the  home


with the dining given a worn out look in its treatment.Another fascinating aspect of the house is the use of lights.There are normal whites,which are essential  and  effective  for  working and several yellows  for  infusing a feeling of warmth. 


An Arc like pattern created  by the  LED's in the  living and guest  room enhance the drama created  in the ceiling. The master  bed ceiling has been  treated in a different way as compared to the other areas.The recesses created  in the ceiling help conceal LEOS to  provide a soft  glow for  the  space. A symmetric pattern created  by  these recesses in  the  ceiling and  the  walls, furnish an interesting aspect  to  the  overall design.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The idea  was to create  a free flowing shell that  enhanced a fluid intermingling of spaces.The  ceiling is the  most  dramatic element of  the  design, where  a form  finished concrete ceiling runs  uniformly in  grids  throughout and  forms  the  focus  of  this apartment.The unfinished look and texture used for the walls is a result of applying a melamine coat to plaster of paris and then...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users