Invisible Barn

A vision sensitive pavilion Truckee / United States / 2015

22
22 Love 2,554 Visits Published

*The Invisible Barn, our entry for 2014 Folly competition co-sponsored by Architectural League of New York and Socrates Sculpture Park, was selected as a notable entry. From the exposure of the project, we received several invitations to build the Invisible Barn. After examining the sites that were offered, we decided to build our unrealized project at the Sagehen Creek Field Station, a research facility of the University of California at Berkeley located near Lake Tahoe. We liked Sagehen for its similar site conditions to that of the Socrates Sculpture Park and its vision in integrating art, science, and the natural environment to address environmental issues.


Invisible Barn is a site-specific design proposal that re-contextualizes the landscape of the site by projecting the landscape on the structural proposition. A barn shaped-wooden structure is sheeted with reflective film on its surfaces. This mirror-finished folly is placed in the middle of the grove and reflects its surrounding environment: different species of trees and plants, sky, ground and the seasonal changes of the site. The reflection of the folly within its enclosed grove allows the structure to smoothly assimilate into the nature. The incisions that penetrate through the folly allow visitors to maneuver in, out, and around the structure. Invisible Barn is a folly that loses its man-made architectural presence in nature but adds novel experience and interaction to the users.


Invisible Barn is placed in the core of the grove which lies on the passageway of the site. Around the circumference of the grove there are a dozen of trees in similar size and equal spacing from one another. Due to the similarity of its size and placement of the trees, the projection on the mirrored surface is similar to what people would see without the folly. The visual illusion that blurs the perceptual boundary between the folly and the site, allows the folly to be disappeared and invisible in nature, reconstructing the landscape of the site.


The barn is shaped as a skinny and long parallelogram to elude the dense trees. The beveled folly has openings with various sizes and depths that connote windows and doors. These solid and void on the folly’s envelope, reflective film and plywood-framed opening, accentuate the openings. This creates a visual trick that the framed openings are floating on air in the grove. Through these apertures visitors perceive the subtle differences between the real and the mirrored landscape, understanding the depth of the grove and other art installations over the site. The apertures may suggest viewing frames, passages, and benches and visitors are intended to interact physically and visually with them.


In addition the reflective sheathing is aluminized polyester film which has more than 90% of UV reflectivity in the range of 200-400nm wavelength. Though human does not recognize this UV reflection but it is perceivable to birds so that prevents them from colliding onto the structure.


The structure is comprised of 2x4 wood studs and sheathing where the mylar mirror film is surfaced. Wood framed piece is connected to pressure treated wood pier on concrete footing buried underground. A hybrid construction method with on and off-site is suggested. Prefabricated walls, floors and plywood opening frames can be moved by two or three people onto the site where the components are assembled.

At the intersections between sculpture and architecture, Invisible Barn loses its architectural shape in nature but encourages visitors to interact with it through overlapping in materials and building techniques between the two disciplines. As a static structure, the folly uses its materiality and the site context to draw a new scene derived from the existing landscape. As people begin to move away, toward and within the folly, the users will slowly recognize a space within the grove that reflects, mirrors, and animates the landscape of the park.

22 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    *The Invisible Barn, our entry for 2014 Folly competition co-sponsored by Architectural League of New York and Socrates Sculpture Park, was selected as a notable entry. From the exposure of the project, we received several invitations to build the Invisible Barn. After examining the sites that were offered, we decided to build our unrealized project at the Sagehen Creek Field Station, a research facility of the University of California at Berkeley located near Lake Tahoe. We liked Sagehen for...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client UC Berkeley, Sagehen Creek Field Station
    • Status Completed works
    • Type Pavilions
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users