Redchip Lawyers

Newstead / Australia / 2014

8
8 Love 2,222 Visits Published

Redchip Lawyers are a medium sized lawfirm seeking to exude a modest and sophisticated environment for clients and staff that encompassed their values.  Their desire to demonstrate integrity and openness is embedded within their new home.


Navigating through the elegant foyer to the lifts in the BOQ building the tone has already been set. From the moment you step inside the front door the client area is open and has views to Newstead beyond and the newly refurbished historical Gasometer.  The combination of smoky glass, polished concrete, concrete, plywood and leather provides comfort and texture in the detailing and a most warm welcome. The rawness of the space reveals everything, just as the client desired, and is juxtaposed with elaborate artwork, textured upholstery and acoustic panels.


The layers of finishes to all spaces form practical writing surfaces, visual privacy or acoustic treatment, the ceiling has been removed to achieve the feel that this client space is unusual, and unconsciously the feeling of the space invites people in to enjoy a space that does not feel like a reception area.


Having come from a very unconnected and uninspiring fitout which became less relevant over time, it was very important to us and the client that this opportunity was fully thought through so that this can be enjoyed throughout their ten year term and possibly beyond.  It was important that our design was not limiting.  As a result we agreed that the offices were to be transparent, and away from the glazing to allow everyone to enjoy the light and views.  This also abolished hierarchy and allows change and growth to be far more fluid.  Additionally there are relaxed break out spaces for staff to encourage collaboration outside of offices, and the offices are deliberately small so to encourage people to move and use more public areas.


Culturally and socially the break out spaces, shared café and client area have delighted the directors that inspired the space.  On the first day there was unscripted gathering around antipasto platters, chatter and drinks around the bar that had not ever happened before for the staff. The space is also visually connected to the adjacent Gasometer and Gasworks precinct which leaves staff spoilt for choice for dining, gym and shopping. The arrangement of spaces allows for interaction and privacy when appropriate and allows choice in how the spaces are used giving them longevity and flexibility.


The cohesive brief and design process was a result of being engaged in the tenant advocate process of finding a space that suited the client. Given that the building was still in its warranty period the project manager opted to bring in a construction manager to deliver the fitout and manage the costs.  With the incentive provided and the ability to manage costs with them enabled us to constantly review selections with the client to ensure we had utilised funds to best suit their needs for now and in the future.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Redchip Lawyers are a medium sized lawfirm seeking to exude a modest and sophisticated environment for clients and staff that encompassed their values.  Their desire to demonstrate integrity and openness is embedded within their new home. Navigating through the elegant foyer to the lifts in the BOQ building the tone has already been set. From the moment you step inside the front door the client area is open and has views to Newstead beyond and the newly refurbished historical...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users