RESEARCH CENTER ICTA-ICP · UAB

Premis FAD 2015 - Winner Cerdanyola / Spain / 2014

13
13 Love 2,278 Visits Published

The ICTA-ICP building, located in the UAB Campus (Universitat Autònoma de Barcelona), is a research centre in environmental sciences and palaeontology. In accordance with the research fields of the building users, they chose, from the beginning, a building prepared to give an ambitious response to the challenges of sustainability. The building, an isolated volume of five floors of 40x40m2 and two basements, contains the following program: on the ground floor the hall, bar, classrooms, meeting rooms and the administration area; the next 3 floors hold the offices and laboratories; on the roof there are vegetable patches together with the resting areas. The semi basement holds the parking and the engine rooms while the basement contains the warehouses and other laboratories. Both offices and laboratories are spaces with a lot of internal load and therefore tend to be hot. The building has been designed to take profit from this internal situation in winter while it tends to dissipate it in summer. It has been thought as an adaptable and flexible infrastructure able to suffer changes of use, developing several simultaneous strategies that work complementarily.

Structure
A long life and low cost concrete structure with a lot of inertia has been chosen as the main structure, contributing directly to the passive comfort of the building. The quantity of concrete has been optimized distributing its mass in favour of the thermal exchange. It uses a post-stressed concrete slabs with pipes in the central area where the air circulates, in order to build a lighter structure. At the top and bottom of the slab the thermal mass is activated by geothermal energy.

Skin
The concrete structure is wrapped and protected by a low cost exterior bioclimatic skin. By installing a greenhouse industrialized system that opens and closes its mechanisms automatically, the solar gain and ventilation are regulated. This way, it is possible to raise the interior temperature naturally and guarantee a base of comfort in the circulation spaces as well as in the in-between spaces.

Patios
In the middle of the building four patios, with stairs that connect the different levels at certain points, guarantee light and ventilation in all workspaces reducing the consumption of artificial lighting. These patios, as well as the inbetween spaces and the perimeter gallery, contain several plant species that allow to improve the comfort through the adjustment of the humidity gradient.

Basements
The building also takes advantage of the contact of the two basements with the terrain to pre-acclimatize the air renovations of the building through two air chambers: one generated by “PI” beams that make up the retaining walls and the other, the air chamber underneath the basement floor.

Wooden boxes
Inside this improved climate there are well-insulated wooden boxes, with practicable glass openings that help to achieve the comfort conditions of the workspaces. The distribution of these boxes is different on each floor depending on the needs of each user creating generous and indeterminate interstitial spaces. These spaces link with the circulations generating more informal meeting and resting areas.

Climate and management
The building has been designed to host three types of climates associated with different intensities of use: Climate A: in-between spaces, that are exclusively acclimatized/heated by passive and bioclimatic systems; Climate B: offices, that combine natural ventilation with radiant and semi-passive systems; Climate C: laboratories and classrooms that have a more hermetic and conventional functioning. Each type of climate has its own associated systems. The behaviour of the building is monitored and controlled by an automatic computer system that processes and manages an important set of information in order to optimize both comfort and energy consumption. The system has been programmed in favour of the maximum passive behaviour of the building and to minimize the use of non-renewable energy sources. The building reacts and adapts constantly, opening and closing itself, activating and deactivating itself, managing to use all the natural possibilities offered by the environment; therefore the comfort perception is much more real, less artificial than usual.

Materials
A mineral material with a lot of thermal inertia and long service life has been chosen for the structure combined with low environmental impact materials for the secondary partitions. It has been a priority the use of organic or recycled materials and dry constructive systems as much reversible and reusable as possible

Water
The building optimizes the whole water cycle by reducing the demand and consumption through the reuse of rainwater, greywater, yellow and waste water.

13 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The ICTA-ICP building, located in the UAB Campus (Universitat Autònoma de Barcelona), is a research centre in environmental sciences and palaeontology. In accordance with the research fields of the building users, they chose, from the beginning, a building prepared to give an ambitious response to the challenges of sustainability. The building, an isolated volume of five floors of 40x40m2 and two basements, contains the following program: on the ground floor the hall, bar, classrooms,...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
    • Status Completed works
    • Type Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users