Casinha in Porto

FAD Arquitectura 2015 - finalist; IHRU Prize 2014 Porto / Portugal / 2013

33
33 Love 3,776 Visits Published

This project assumes that small-scale works can also make an impact on the recovery of cities. The house is situated on a small triangular plot on Rua dos Caldeireiros, in the centre of Porto, a literal carving out of a place to work and sleep. The building has almost 57 m2, distributed over three floors, with a 4-m façade and a plot end of 75 cm width. The intervention sought to give the building its original character back, with a minimum of changes conditioned by the new functional programme. Structurally the project was reduced to replacing and consolidating a few elements. Conservation works undertaken on the façade respected the original constructional characteristics: the rendered surfaces were restored; the existing joinery was replaced by new wooden frames; the ground floor maintains the “imperfect” appearance of painted stone, a witness of the passage of time and a connection with the deteriorated shell of this part of the city. The intervention on the roof consisted in recovering two wooden rafters and replacing the remaining elements with others of similar characteristics to the original, including the reconstruction of the battens that “held up” the stucco ceiling. The process of “denuding” the walls and ceilings revealed the textures of the materials (unified by the white colour applied). Old connections with the neighbouring houses were uncovered. These “discoveries” inspired the creation of small niches that emphasise the reciprocal relationship between architecture, objects and history. Sporadically some contemporary pieces were introduced to achieve a balance between new and old elements. The intention of making the house’s “skeleton” visible was also adopted in the storage area, on the ground floor and in the bathrooms, where it was finished with a cement render. In works of this dimension, these simple operations allow surface space and height to be “gained”, providing the small house with a level of convenience in keeping with a contemporary quality of life.

33 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This project assumes that small-scale works can also make an impact on the recovery of cities. The house is situated on a small triangular plot on Rua dos Caldeireiros, in the centre of Porto, a literal carving out of a place to work and sleep. The building has almost 57 m2, distributed over three floors, with a 4-m façade and a plot end of 75 cm width. The intervention sought to give the building its original character back, with a minimum of changes conditioned by the new...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users