CASA IC

GUADALAJARA, JALISCO. MEXICO Guadalajara / Mexico

7
7 Love 1,378 Visits Published

In this project, the land is located at the edge of a ravine. It is a corner lot located in a private residential zone in the area of ​​Guadalajara. The site responds to the geography of the ravine, leading east with abrupt hills and irregular geometry.


The project is built from the premise of creating a monolithic volume with the ability to open in full on one side and to remain closed on the other. The incorporation of a large central courtyard, in addition to being the link between the spaces, generates openings in the walls and contextualizes the patio outside. These openings covered with steel louvers let the light and visuals penetrate inside the house, supporting further relationship between internal and external spaces.

The program is solved in a 3 level house with 775 m2 of construction. The use of the natural hill and the foundation of the house allow the basement to have a full opening to the garden it also houses a gym and guest room, both open to the central courtyard. At the middle level, there are located the main entrance and other public activities. Services have independent access from the garage. The upstairs are for private activities. The space generated by the yard serves to separate the bedrooms and reaffirm this gesture of transparency abroad. Taking advantage of the height of the house, the ceiling of the master bedroom serves as a viewing deck for the privileged view of the private residential zone.

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In this project, the land is located at the edge of a ravine. It is a corner lot located in a private residential zone in the area of ​​Guadalajara. The site responds to the geography of the ravine, leading east with abrupt hills and irregular geometry. The project is built from the premise of creating a monolithic volume with the ability to open in full on one side and to remain closed on the other. The incorporation of a large central courtyard, in addition to being the link between the...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users