Villa Nirala

Private Residence in London: Villa Nirala London / United Kingdom / 1995

1
1 Love 664 Visits Published

The house is set on the slopes of an old English estate called St George’s Hill on the outskirts of London. Surrounded by lush landscape of golf courses with great mature trees and rolling hills, the plan engages itself with the landscape seamlessly. The house is set at a mid point on its site, which slopes down towards a small stream along the road edge. The natural water flow arising from the top of the site is collected in reflecting pools and allowed to pass below the house naturally to find its final course at the stream after it passes below Scotts Pines planted over a century ago.
 
The steep landscape of the site is terraced at its middle where the boundaries between inside and outside become blurred. The interior living spaces open up fully to terraces of grass and timber to create this sense of boundarilessness.
 
The form of the house on plan is derived from an earlier structure which was in its place previously. The plan is organised around a double height living space which connects through to the upper more private areas of the bedrooms through an upper living space / gallery. The main bedroom and study / dressing room captures in between the  main bathroom, which all look out on to the private back garden. The sloping form of the roof is felt in all the upper spaces as well as the  main living room, which rises at its peak to 6metres high.


The client who is financier is also an art collector who saw the house as a kind of art gallery. No colours are used there fore and the entry of natural light and positioning of lighting in general is optimised towards this end. The only colours apart from the natural timber used in places, comes from the art objects themselves.


Project Name: Villa Nirala
Project Date:  April 1993
Construction Date: August 1995
Location: Londra, St. Georges Hill
Project Size: 1.000 sqm building area, 5.000 sqm site area
Architectural Project: Avcı Architects: Selcuk AVCI, Sanja Jurca AVCI, Colin McColl
Landscape Project: Chris Churchman

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The house is set on the slopes of an old English estate called St George’s Hill on the outskirts of London. Surrounded by lush landscape of golf courses with great mature trees and rolling hills, the plan engages itself with the landscape seamlessly. The house is set at a mid point on its site, which slopes down towards a small stream along the road edge. The natural water flow arising from the top of the site is collected in reflecting pools and allowed to pass below the house naturally...

    Project details
    • Year 1995
    • Work finished in 1995
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users