WILLIAMSTOWN LIBRARY

Williamstown / Australia / 2015

4
4 Love 1,350 Visits Published

The architecture of the new Williamstown Library is inspired by the qualities and interaction of the natural and constructed landscape of historic Williamstown where the fluid, ever changing waters of the bay are juxtaposed against the rigidity and permanence of sea walls and buildings of the foreshore.



The building comprises two distinct elements. The first is a double height reading room featuring a translucent polycarbonate wall supported on slender composite steel and timber ‘ribs’ . This ethereal element is counter posed by a linear bluestone spine which anchors the building and protects the soft reading room from the noise and chaos of an adjacent retail car park. The bluestone spine houses the library’s exhibition area, ancillary spaces, meeting rooms and offices.



Sustainable design principles such as a large rainwater storage tank, sub-floor ventilation labyrinth, high level roof ventilators and automated windows are incorporated into the architecture to maximise natural ventilation, passive solar performance and minimise energy and water consumption.



This new library and associated landscape design adds vibrancy and improves accessibility to this historical precinct by acting as an urban bridge between the town hall and the adjacent retail precinct via a series of large public decks, multiple access points, and a glazed link to the town hall.



The Williamstown Library Redevelopment received an AIA received a commendation for Urban Design at 2014 Victorian Architecture Awards


The Williamstown library redevelopment is both architecture and urban design. The creation of a pivotal public building and urban space at the junction between Williamstown’s cultural and retail precincts was the result of the client’s vision for an active community place and our ambition for this to be much more than just a place for books. As an urban space the library unifies two distinctly different precincts and has become an important place for the local community to gather and inhabit.

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The architecture of the new Williamstown Library is inspired by the qualities and interaction of the natural and constructed landscape of historic Williamstown where the fluid, ever changing waters of the bay are juxtaposed against the rigidity and permanence of sea walls and buildings of the foreshore. The building comprises two distinct elements. The first is a double height reading room featuring a translucent polycarbonate wall supported on slender composite steel...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client Hobsons Bay City Council
    • Cost $8.1 million
    • Status Completed works
    • Type Libraries / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users