Ninot Market

Barcelona / Spain / 2015

20
20 Love 3,744 Visits Published

The architect’s intervention centres on four key points: maintaining the impressive existing structure, improving approaches, redesigning the façades and roofs, and exploiting the subsoil.
One of Mateo’s first decisions in this process was to maintain the market’s characteristic metal structure comprising three volumes, the central taller than the ones either side, to encourage ventilation and the entry of daylight. The approaches have been reorganized, adapting the floor to the differing levels in order to eliminate the existing unevenness, and bringing together the approaches in a unified space in the main foyer. The foyer offers users an overview of the market and access to the lower floor.

Façades and roof have been redesigned to let natural light shine in while controlling direct solar radiation which could harm the produce. This is achieved by a system of perforated slats that regulates the entry of natural light. Further, the side façades now integrate the outdoor stalls, which no longer extend out over much of the surrounding pavement. To adapt the market to the present-day needs of logistics and installations, it was decided to excavate the subsoil, creating two underground floors that house the car park, a supermarket, loading bays and storage space. With the creation of this new space, the structure is raised, requiring work on the foundations. 


"The market, since its origins, has been a large covered place.
We conserve and repair the beautiful structure that supports that roof.
Beneath, we dig into the site to introduce new services that complement sales activity: logistics, parking, installations. Rather than changing the visible volume, we change the surfaces that enclose it to improve the conditions of use and space, control the entrance of daylight and organize the adjacent urban space, integrating the presence of the outdoor stalls. The interior is like a city. Two orthogonal axes (N-S and E-W) form the layout along which the stalls are organized, with the emphasis on their individuality. A large open foyer space on Carrer de Mallorca receives visitors. It is a plaza leading into this virtual city of commerce. The inside space, bathed in the milky light we filter in from the exterior, is a hive of activity. On the outside, the skins with which we clothe the existing structure open as they reach the ground to offer produce. The market relates with the city by communicating its use; the streets and the plazas that are gained are places of exchange, not just of transit".
(Josep Lluís Mateo)

[ES]
Josep Lluís Mateo ha finalizado recientemente la remodelación del Mercado del Ninot de Barcelona, un mercado clave en la red de distribución de alimentación de la ciudad por su localización central y confluyente. La intervención del arquitecto se centra en 4 puntos claves: mantener la impresionante estructura existente, mejora de los accesos, rediseño de fachadas y cubiertas y aprovechamiento del subsuelo. Una de las primeras decisiones de Josep Lluís Mateo en este proceso fue mantener la característica estructura metálica del mercado, formada por tres cuerpos donde el central se encuentra más elevado que los dos laterales para favorecer la ventilación y la entrada de luz. Los accesos se han reorganizado adaptando el suelo a las distintas cotas para eliminar los cambios de nivel existentes, lo que ha generado un espacio unificado de accesos en el hall principal. Desde este hall, el usuario obtiene una visión general del mercado y puede moverse a la planta inferior. 


Fachadas y cubierta se han rediseñado para permitir la entrada de luz natural desde el exterior sin dejar pasar la radiación solar directa, que podría dañar los alimentos. Esto se consigue gracias a un sistema de lamas perforadas, que regula la entrada de luz. Por otro lado, las fachadas laterales han integrado las paradas exteriores, que ya no sobresalen ocupando gran parte de la acera. Para adaptar el mercado a las necesidades actuales de logística e instalaciones se recurrió al vaciado del subsuelo, generando dos plantas subterráneas que albergan el parking, un área de auto-servicio, muelle de carga y almacenes. Con la creación de este nuevo espacio, la estructura quedó elevada, por lo que fueron necesarias labores de cimentación.


"El mercado, desde sus orígenes, es una gran plaza cubierta.
Nosotros conservamos y reparamos la estructura que la soporta, bellísima.
Bajo de ésta, vaciamos el terreno para introducir los nuevos servicios complementarios a la venta: logística, aparcamiento, instalaciones. 
No cambiamos el volumen que se percibe, cambiamos las superficies que lo cierran, para mejorar las condiciones de uso y espaciales. Controlar la entrada de luz y organizar el espacio urbano adyacente, con la presencia integrada de las paradas exteriores.
El interior es como una ciudad. Sobre un trazado de dos ejes ortogonales (N-S y E-O), las paradas de venta se despliegan acentuando su individualidad. Un gran espacio – hall abierto en la Calle Mallorca recibe al visitante. Plaza de acceso a esta ciudad virtual del comercio. El espacio interior, bañado por la luz lechosa que filtramos del exterior bulle de actividad. En su exterior, las pieles con las que recubrimos la estructura existente siempre al acercarse al suelo se abren y nos ofrecen mercancías. El mercado se relaciona con la ciudad comunicando su uso; las calles y las plazas ganadas son lugares de intercambio y no solo de paso".
(Josep Lluís Mateo)

20 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The architect’s intervention centres on four key points: maintaining the impressive existing structure, improving approaches, redesigning the façades and roofs, and exploiting the subsoil.One of Mateo’s first decisions in this process was to maintain the market’s characteristic metal structure comprising three volumes, the central taller than the ones either side, to encourage ventilation and the entry of daylight. The approaches have been...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users