Chalet Dag

Chamonix / France / 2015

25
25 Love 4,356 Visits Published

This cottage was originally a summer residence, like many others in Chamonix, and was therefore not insulated for winter use. No upgrades had been done since its construction approximately 70 years ago. The upper level was used only as an attic and the lowest level as a garage, with only the middle level used as living space. The firm’s mission was to make all existing floor space liveable, using the best available insulation solutions.


This project had several constraints, most notably the house’s location in an avalanche zone. To manage that risk, the architect chose to create a green rooftop, a solution rarely used in this alpine valley. A heat pump handles climate control, and the entire house is very well insulated. In addition, Dag needed to coexist harmoniously with several nearby old Swiss raccards.A raccard is a small cabin used as a granary or shed.


Dag is located in the Chamonix heights and has exceptional mountain views. Situated in a small, cozy family neighbourhood, it was essential that Dag’s modern style fit with the setting.



Dag is built from glass, metal and traditional larch wood; the wood was stained to coordinate with the nearby raccards. With obvious Scandinavian inspiration, Dag is both warm and unpretentious, stripped down to essentials. Its large picture windows create a strong link with the alpine forest environment in which it is nestled. The main open-concept living space makes for easy living, in tune with the spirit of the place.


 


[FR]


 


Ce chalet déjà existant était une résidence d’été, comme Chamonix en comptait de nombreuses auparavant, il n’était donc pas isolé contre le froid hivernal et aucun travaux n’avaient été entrepris depuis sa construction soit il y a environ 70 ans. Les combles n’avaient que la vocation de grenier, le rez-de-chaussée de garage et seul le 1er étage était habité. La mission de l’agence était de rendre habitable l’ensemble des surfaces existantes en utilisant les solutions les plus pertinentes en matière d’isolation.


Ce projet présentait quelques contraintes dont une particulière qui est sa situation en zone « avalanche ». Pour faire face à ce risque, l’architecte a choisi de construire une toiture-terrasse végétalisée. Cette solution a rarement été mise en œuvre dans cette vallée alpine. Le chauffage est assuré par une pompe à chaleur et l’ensemble est particulièrement bien isolé.


De plus, Dag est entouré d’anciens «raccards » suisses avec lesquelles il devait trouver l’harmonie. Les « raccards » sont des petits bâtiments qui avaient pour fonction de remise ou grenier, de mazot.


Dag est situé sur les hauteurs de Chamonix et possède une vue exceptionnelle sur la chaine. Au cœur d’un petit quartier particulier car familial, Dag a du faire sa place avec son style contemporain.



Dag est une alliance de verre, de métal et du traditionnel mélèze. Cependant, le mélèze a ici été grisé pour se fondre dans son environnement et pour particulièrement bien se coordonner avec le hameau de « raccards » l’entourant. Clairement d'inspiration scandinave, Dag sait être chaleureux et sans artifice, et va à l'essentiel. Ses grandes ouvertures sur l'extérieur permettent un lien étroit avec son environnement fait de montagnes et de forêts dans lequel il se blottit. L'espace principal fait d'un mono-volume rend Dag facile à vivre, simple et en phase avec l'esprit du lieu.

25 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This cottage was originally a summer residence, like many others in Chamonix, and was therefore not insulated for winter use. No upgrades had been done since its construction approximately 70 years ago. The upper level was used only as an attic and the lowest level as a garage, with only the middle level used as living space. The firm’s mission was to make all existing floor space liveable, using the best available insulation solutions. This project had several constraints, most notably...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users