Wooden fence & transformable stool

Regaining transparency Timișoara / Romania / 2014

5
5 Love 7,307 Visits Published

THE FENCE:


The project concerns the story of a fence from Timisoara, located in an old urban district called Fabric characterized by large lots, including courtyards and many green gardens.


The fence expresses a playful rhythm of light and shadows, manipulating the pedestrian’s eye towards a private garden. While passing by, the garden offers a small part of its beauty through the tight space between the vertical wooden profiles fixed on the fence’s steel structure.


Adopting a more transparent limit between private and public space, I wanted to create an subtitle example for the street which changed its appearance in the last 20 years from transparent to almost opaque limits between private courtyards or gardens and the public street life, transforming completely its initial perception.


With a careful attention to details, along this 17 meter wooden fence, and three sliding gates, the street regained its transparency, and from certain viewpoints it visually expands its space into the private garden of its owner, making the garden part of the street again.


THE STOOL:


“Reuse” is the principle that stood behind the creation of this transformable stool, composed out of 88 wooden modules which resulted from the shortening of the battens the wooden fence. These small modules are connected with threaded rods, nuts and washers, contributing to the stool’s mechanical design, through which it can change its geometrical shape, being able to completely open itself and to be used as a small table, picnic pad or anything that would be useful at a certain moment.


Easy to build, easy to pack and fun to use, a transformable wooden stool made out of tinny wooden battens can shape up your day!

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    THE FENCE: The project concerns the story of a fence from Timisoara, located in an old urban district called Fabric characterized by large lots, including courtyards and many green gardens. The fence expresses a playful rhythm of light and shadows, manipulating the pedestrian’s eye towards a private garden. While passing by, the garden offers a small part of its beauty through the tight space between the vertical wooden profiles fixed on the fence’s steel...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Main structure Steel
    • Cost 2500
    • Status Completed works
    • Type self-production design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users