DH Triangle School

Namyangju / South Korea / 2015

13
13 Love 2,948 Visits Published

The Triangle School stages relationships between people, place and education. The interactions between the three elements reveal the complexity of the architecture. Yet, they simultaneously function to make a simple point of intersection. Located in Namyangju, adjacent to Seoul, this high school building explores new possibilities of the educational architecture through the dialectical interpretation of such complexity and simplicity.
The Triangle School implies the different characteristics of its three bordering sides. The playground to the north, the hill to the east, and the existing building to the west are three different surroundings. These factors lead to three different elevations - opened, closed, and compromised - which are arranged within the layout of the triangular building. The façade of the building with a transparent skin is defined by vertical louvers, an architectural device that maintains an appropriate balance between illumination and privacy. On the contrary, closedness is the way of responding to the existing building to the west which has different programs. It is a middle school building with a wholly separate operational system. Thus, this existing structure needs to be functionally distinct from the Triangle School. For this, based on the closed concrete wall, one single triangle-shaped window minimizes mutual interference, implying the geometry of internal space.
Unlike the complex characteristics of the exterior with three different sides, the interior opens uniformly into the center of the building. On the second and third floors, which have classrooms, is a courtyard looking up at the sky. The transparent internal triangle that divides the courtyard is placed in different angles to the exterior triangle. This discordance creates vertical gaps between floors that connect them into a single space to provide an open view from any spot. This external space located in the center of the building creates a learning environment with a certain level of illumination and functions as a small courtyard with sunlight and wind. The triangular building will become a medium that enables open conversation as a flexible and playful social space.
(Text: Unchung Na, Sorae Yoo / NAMELESS Architecture)


Title: DH Triangle School
Architect: NAMELESS Architecture (Unchung Na, Sorae Yoo)(http://namelessarchitecture.com)
Project team: Jungtaek Lim, Hyunkook Paek (Jplus), Gyoungwon Ha, Hyunyeol Choi (Domusu), Hyunjin Oh, Jungho Lee, Wanggeon Kim, Dongjin Park, Jaemin Yoon
Client: Dongwha High School
Video: Kyung Roh (Rohspace)
Photography: Sun Namgoong
Location: Donong-dong, Namyangju-si, Gyeonggi-do, Korea
Program: Educational Facility
Site area: 35,008.00㎡
Bldg. area: 999.36㎡
Gross floor area: 2,628.68㎡
Building scope: B1, 3F
Height: 11.2m
Building to land ratio: 20.62%
Floor area ratio: 52.65%
Structure: RC Structure
Exterior finish: Exposed concrete, Steel louver, Pair glass
Interior finish: Exposed concrete, Terrazzo, Plasterboard
Mechanical and Electrical engineer: Suyang
Construction: Dolim Construction
Design period: May 2011 - October 2013
Construction period: November 2013 - February 2015
Completion: March 2015

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Triangle School stages relationships between people, place and education. The interactions between the three elements reveal the complexity of the architecture. Yet, they simultaneously function to make a simple point of intersection. Located in Namyangju, adjacent to Seoul, this high school building explores new possibilities of the educational architecture through the dialectical interpretation of such complexity and simplicity.The Triangle School implies the different characteristics of...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2015
    • Client Dongwha High School
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users