In Suspension

Montreal / Canada / 2014

73
73 Love 6,431 Visits Published

The client wants to transform the last two levels of a building to create living spaces for her two athletically inclined children, who are now grown adults. The primary goal is to create a shared living space in which all utilitarian functions are shared but which still allows each person to have privacy. The architectural concept consists in removing the floor currently separating the two levels to create a wide-open space in which two large boxes appear to float in mid-air. These suspended boxes, adorned with unfinished plywood panels, each contain a bedroom and a bathroom. This configuration creates three gaps, each being two floors high; the centre gap becomes a physical exercise room with a pair of gymnastics rings. The whole structure is connected lengthwise by a block that is painted black; the block accommodates different services, including stairways, a shower room and part of the kitchen. A large island with unfinished wood painted white delineates the kitchen space, with sliding lacquered bookshelves underneath the wooden boxes.

[FR]
La cliente désire transformer les deux derniers étages d’un immeuble pour y aménager les lieux  de vie des ses deux enfants sportifs devenus adultes. L’intention première vise à créer un lieu de vie commun dans lequel toutes les fonctions utilitaires seraient partagées tout en offrant un degré d’intimité à chacun des partis. Le concept architectural consiste à éliminer le plancher entre les deux étages pour créer un grand vide dans le quel deux volumes donnent l’illusion de flotter. Ces volumes suspendus habillés de panneaux de contreplaqués brutes contiennent chacun une chambre et une salle de bain. Ainsi en résulte trois interstices double hauteurs, dont celui du centre qui devient une salle d’exercice physique muni d’une paire d’anneaux de gymnastique. L’ensemble du projet est relié sur sa longueur par un bloc peint noir qui abrite différents services, comme les escaliers, une salle de douche et une partie de la cuisine. Un grand îlot habillé de bois brut peint blanc vient définir l’espace cuisine tandis que sous les boites de bois se glissent des modules de bibliothèques laqués.

73 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The client wants to transform the last two levels of a building to create living spaces for her two athletically inclined children, who are now grown adults. The primary goal is to create a shared living space in which all utilitarian functions are shared but which still allows each person to have privacy. The architectural concept consists in removing the floor currently separating the two levels to create a wide-open space in which two large boxes appear to float in mid-air. These suspended...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 73 users