Cuartel - L'Hora del Pati | Arnau Estudi d’Arquitectura

Rehabilitation of former barracks of the Civil Guard as a youth hostel Camprodon / Spain / 2013

8
8 Love 1,928 Visits Published

Two barracks, a parade ground, a wall, two watchtowers, a "todo por la patria"... A beautiful and wordly valley, mountains that dominate us, a river in its upper course, a crossroad... This is an architectural challenge, but also a social and historical commitment. The transformation of the former barracks of the Bas Valley Guardia Civil in a Youth Hostel is a project that we face with curious eyes: we do not want to sacrifice any of their elements but we want and need to change all its functions.


In this context, the main action that the project suggests us is the construction of a new volume that covers the courtyard, a renewed relationship space between residents with function as dining room, lounge, games room, terrace and reception. This volume, devoid of reinforced concrete, seems to outside as a permeable, suspended wall... inverted. The interstitial spaces between the barracks and the new building act as distributor and access to new Youth Hostel rooms and services, all them located within the old barracks.


The complexity of the project is complemented by discreet detail actions, some of them more functional and other more metaphorical. The south watchtower use as a heckpoint of efficient energy management of the buildin is one example.


Or false randomness of the layout of the new loopholes at the access facade, resulting in the word "hostel" in Braille instead of the historic slogan: "todo por la patria." It also is an example the detail study of the section of the new volume built with respect to nearby mountains to permit their view from indoors.

[ES]
Dos cuarteles, un patio de armas, una muralla, dos garitas , un "todo por la patria"... Un valle precioso y vivido, unas montañas que nos dominan, un río en su curso alto, un cruce de caminos... Este es un reto arquitectónico, pero también un compromiso social e histórico. La transformación del antiguo cuartel de la Guardia Civil de la Vall d'en Bas en Albergue de Juventud es un proyecto que afrontamos con mirada curiosa: no queremos renunciar a ninguno de sus elementos pero queremos y necesitamos cambiar todas sus funciones pasadas.
En este contexto, la principal actuación que plantea el proyecto es la construcción de un nuevo volumen que cubre el patio de armas, un renovado espacio de relación entre residentes con funciones de comedor, sala de estar, sala de juegos, terraza y recepción. Este volumen exento de hormigón armado se muestra al exterior como una muralla permeable, suspendida... invertida. Los espacios intersticiales entre los cuarteles y el nuevo edificio actúan de distribuidor y de acceso hacia las habitaciones y los servicios del nuevo del Albergue, todos ubicados dentro del antiguo cuartel.
La complejidad del proyecto se complementa con discretas actuaciones de detalle, algunas de más funcionales y otras de más metafóricas. Son algunos ejemplos el uso de la garita sur como punto de gestión energética eficiente del edificio. O la falsa aleatoriedad de la disposición de las nuevas aspilleras de la fachada de acceso, que dan lugar a la palabra 'albergue' escrita en el lenguaje braille en vez del antiguo lema militar: "Todo por la patria". También es una muestra el estudio de detalle de la sección del nuevo volumen edificado respecto a las montañas cercanas para permitir su visión desde los espacios interiores.


[CAT]
Dues casernes, un pati d’armes, una muralla, dues garites, un “todo por la patria”... Una vall preciosa i viscuda, unes muntanyes que ens dominen, un riu en el seu curs alt, un encreuament de camins... Aquest és un repte arquitectònic, però també un compromís social i històric. La transformació de les antigues casernes de la Guàrdia Civil de la Vall d’en Bas en Alberg de Joventut és un projecte que volem afrontar amb mirada curiosa: no volem renunciar a cap dels seus elements però volem i necessitem canviar-ne totes les funcions.
En aquest context, la principal actuació que planteja el projecte és la construcció d’un nou volum que cobreix el pati d’armes, un renovat espai de relació entre residents amb funcions de menjador, sala d’estar, sala de jocs, terrassa i recepció. Aquest volum exempt de formigó armat es mostra a l’exterior com una muralla permeable, suspesa..., invertida. Els espais intersticials entre les casernes i el nou edifici actuen de distribuïdor i d'accés cap a les habitacions i els serveis del nou l’Alberg, tots ubicats dins de les antigues casernes.
La complexitat del projecte es complementa amb discretes actuacions de detall, algunes de més funcionals i d’altres més metafòriques. En són alguns exemples l’ús de la garita sud com a punt de gestió energètica eficient de l’edifici. O la falsa aleatorietat de la disposició de les noves espitlleres de la façana d’accés, donant lloc a la paraula “Alberg” en llenguatge braille en comptes de l’històric lema: “todo por la patria”. També n’és un exemple l’estudi de detall de la secció del nou volum edificat respecte les muntanyes properes per permetre’n la seva visió des dels espais interiors.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Two barracks, a parade ground, a wall, two watchtowers, a "todo por la patria"... A beautiful and wordly valley, mountains that dominate us, a river in its upper course, a crossroad... This is an architectural challenge, but also a social and historical commitment. The transformation of the former barracks of the Bas Valley Guardia Civil in a Youth Hostel is a project that we face with curious eyes: we do not want to sacrifice any of their elements but we want and need to change all its...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Current works
    • Type Hotel/Resorts / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users