Kwelderwierde | Wouter van Faassen

A new mound in the Waddensea nature reserve Noordpolderzijl / Netherlands / 2015

0
0 Love 756 Visits Published

A new mound in the middle of a nature reserve, a world heritage site, is this possible? 


Het Groninger Landschap wil een nieuwe wierde bouwen op de kwelders bij Noordpolderzijl (Groningen) om zo de Waddenzee beter ‘beleefbaar’ te maken en om de traditie van het bouwen van vluchtheuvels in het landschap in leven te houden.


Maar, kan dat wel, zomaar een wierde bouwen midden in de ongerepte natuur? In de Waddenzee, een UNESCO wereldefgoed nog wel! Het is toch een grote ingreep in de schijnbaar eindeloze vlakte. Subtiele ruimtelijke inpassing van brug en eiland zijn daarom van groot belang.


Vanuit de watersport en visserij is er behoefte aan het op diepte houden van de vaargeul naar de haven. Daarom wordt het ontwerp van de wierde gecombineerd met een spoelzee: een bassin dat met hoogwater vol loopt en met laag water met grote kracht de vaargeul uitslijt.


De beleving van de kwelders en de Waddenzee is het sterkst zo ver mogelijk van de dijk af. Hier heb je het gevoel ver van de bewoonde wereld te zijn. Het pad naar de wierde toe is deel van de beleving en brengt je over kwelder, zandplaat, zee naar de groene heuvel met de uitkijktoren in de verte. Daarom is er gekozen voor een lange looproute bestaande uit een verhoogd pad en een pontjesbrug die de dijk met de wierde verbind.


Op de wierde is programma voorzien om kleinschalige eco-recreatie mogelijk te maken: een bezoekerscentrum, 3 lodges, een zilte hoeve en eventueel een wadloop-centrum of een spa.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A new mound in the middle of a nature reserve, a world heritage site, is this possible?  Het Groninger Landschap wil een nieuwe wierde bouwen op de kwelders bij Noordpolderzijl (Groningen) om zo de Waddenzee beter ‘beleefbaar’ te maken en om de traditie van het bouwen van vluchtheuvels in het landschap in leven te houden. Maar, kan dat wel, zomaar een wierde bouwen midden in de ongerepte natuur? In de Waddenzee, een UNESCO wereldefgoed nog wel! Het is toch een grote ingreep...

    Project details
    • Year 2015
    • Status Unrealised proposals
    • Type Landscape/territorial planning / River and coastal redevelopment / Marinas / Bridges and Walkways
    Archilovers On Instagram