Artopex Showroom

Montreal / Canada / 2015

10
10 Love 2,270 Visits Published

Artopex, one of Quebec’s largest manufacturers of office furniture, commissioned Lemay to design its new showroom in the heart of historic Old Montreal. The project is located in the prestigious former headquarters of the Royal Bank of Canada. After sitting vacant for more than 25 years, the emblematic building has been completely revitalized and rethought in order to give Artopex a space that reflects its image and values.


The project aimed at more than displaying products: the goal was to communicate the manufacturer’s history and identity with a graphic and spatial narrative thread, with the ultimate objective of preserving memories and emphasizing the quality of its products. The idea of territory emerged as the central theme for the entire interior design concept.


Starting at the entrance, an uninterrupted ribbon of images of Quebec landscapes guides visitors through the different zones of the showroom, spread accross two basement levels. Quebec’s urban, industrial and natural landscapes translate Artopex’s commitment towards the community and the environment, two values at the core of the company’s culture. The pixelated treatment of the background images creates a defocused effect that directs the eye toward the product, making an original contribution to its display.


From the outset, the architects faced two major challenges: the front door is dwarfed by imposing neoclassical columns, and the showroom’s basement location suffers from a shortage of natural light. In response to the first, an enormous LED-animated marquee draws the gaze and energizes the entrance with a variety of lighting effects. Addressing the second, a large opening in the floor leads to oversized wooden stairs serving as a meeting place as well as a display space, while flooding the lower levels with natural light. The arrangement of the different zones, linked by lighting effects, creates several contrasting ambiances that enhance the visitor experience.


The new Artopex showroom becomes a tool for creative product displays. Normally seen at the individual scale, here furniture is experienced in relation with the environment.


 


[FR]


Artopex, un des plus grands manufacturiers de mobilier de bureau au Québec, a mandaté Lemay pour l'aménagement de leur nouvelle salle d'exposition située au cœur du quartier historique du Vieux-Montréal. Le projet prend place dans le prestigieux bâtiment de l'ancien siège social de la Banque Royale du Canada. Vacant depuis plus de 25 ans, l'espace a été complètement revitalisé et repensé afin d'offrir à Artopex un lieu qui reflète l'image et les valeurs de l'entreprise.


L'intention va au-delà de la présentation des produits; l'objectif est de véhiculer l'identité et l’histoire du manufacturier québécois à travers une trame narrative graphique et spatiale, de manière à transmettre la mémoire et la qualité des produits. La notion de territoire s'est imposée comme la thématique principale de tout l'aménagement intérieur.


Dès l'entrée, un ruban continu composé d'images du territoire québécois nous guide dans chacune des zones de la salle d'exposition réparties sur deux niveaux en sous-sol. Les paysages québécois urbains, industriels et naturels évoquent l'engagement d'Artopex envers la communauté et l'environnement, deux valeurs importantes du manufacturier. Le traitement pixélisé des images en arrière-plan crée un effet hors focus qui dirige l'œil vers le produit, contribuant de manière originale à sa mise en valeur.


L'entrée discrète, due à la présence imposante des colonnades néoclassiques, et le manque de lumière naturelle, de par sa situation au sous-sol du bâtiment, ont représentés, d’entrée de jeu, des défis importants pour les architectes. Ainsi, une immense marquise animée de lumière DEL a été conçue pour attirer le regard et dynamiser l'entrée en offrant des ambiances lumineuses variées.


Une ouverture au plancher laisse place à un escalier surdimensionné en bois servant d'agora et de podiums d'exposition tout en permettant d'inonder l'espace souterrain de lumière naturelle. Les mises en scène des différentes zones, consolidées par les jeux d’éclairage offrent une variété d’ambiances contrastées et contribuent ainsi à améliorer l’expérience du visiteur.


L'espace de cette nouvelle salle d’exposition d’Artopex devient un « appareil », un outil de mise en scène. Généralement confronté à l'échelle de l'individu, le mobilier est ici confronté à l'échelle du territoire.

10 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Artopex, one of Quebec’s largest manufacturers of office furniture, commissioned Lemay to design its new showroom in the heart of historic Old Montreal. The project is located in the prestigious former headquarters of the Royal Bank of Canada. After sitting vacant for more than 25 years, the emblematic building has been completely revitalized and rethought in order to give Artopex a space that reflects its image and values. The project aimed at more than displaying products: the goal was...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users