Bahrain Pavilion at Expo Milano 2015

Milan / Italy

11
11 Love 2,802 Visits Published

The winning design for the pavilion designed by Studio Anne Holtrop in collaboration with landscape architect Anouk Vogel, was selected amongst four other design proposal that were presented as part of an invited competition.

The pavilion is conceived as a succession of walled fruit gardens, intersected by roofed exhibition spaces, and a café. The forms are loosely inspired by those found in the archaeological ruins of the temple of Barbar in Bahrain, the temple built for Enki, the god of sweet water, that consequently permitted the development of a lush vegetation and agriculture in an otherwise arid region. The resulting plan of the pavilion is an abstract geometric drawing, of arcs and straight lines that creates a richness of spatial experiences within the defined boundaries of the walled perimeter.

The architecture and landscape are conceived as one interconnected entity that forms a whole, evoking the typical suburban landscapes of Bahrain. Made of 350 different pieces of white prefabricated concrete that follow the geometry of the drawing, the pavilion has been designed from its onset to be dismantled and transported to Bahrain. The concrete elements are assembled to one another through dry-joints, stacked one on top of the other, and finished with brass fittings. At the end of the Expo, the elements will be dismantled, and shipped to Bahrain where they will be reassembled to serve as a botanical garden displaying the agrarian heritage of the country.

[IT]
Il progetto vincitore per il Padiglione ideato dallo Studio Anne Holtrop, in collaborazione con l'architetto paesaggista Anouk Vogel, è stato selezionato tra altre quattro proposte presentate al concorso.

Il Padiglione è concepito come una successione di frutteti recintati, intersecati da spazi espositivi coperti, e una caffetteria. Le forme sono liberamente ispirate alle forme suggerite dalle vestigie archeologiche del tempio di Barbar in Bahrain, il tempio di Enki, il dio dell'acqua dolce, la quale desse vita alla vegetazione rigogliosa e l’agricoltura che caratterizza il Bahrein in una regione altrimenti arida. Da tale concezione ne deriva un disegno geometrico ed astratto fatto di linee curve e rette, che fa vivere entro i confini delle mura una esperienza spaziale di una ricchezza inaudita.

L'architettura e il paesaggio sono concepiti come un'unica entità interconnessa che forma il tutto, evocando i paesaggi tipici suburbani del Bahrain. Realizzata in 350 diversi pezzi di cemento bianco prefabbricato che riprende la geometria del disegno, il padiglione è stato progettato dall’inizio per essere smontato e dislocato nel Bahrain. Gli elementi di calcestruzzo sono assemblati tra loro mediante giunture a secco, accatastati uno sopra l'altro, e rifiniti con raccordi in ottone. Al termine dell'Expo, gli elementi saranno smantellati e spediti nel Bahrain dove saranno nuovamente assemblati per fungere da giardino botanico, sfoggiando il patrimonio agrario del paese.



11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The winning design for the pavilion designed by Studio Anne Holtrop in collaboration with landscape architect Anouk Vogel, was selected amongst four other design proposal that were presented as part of an invited competition.The pavilion is conceived as a succession of walled fruit gardens, intersected by roofed exhibition spaces, and a café. The forms are loosely inspired by those found in the archaeological ruins of the temple of Barbar in Bahrain, the temple built for Enki, the god of sweet...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users