Maison Fabrizzi

Conthey / Switzerland / 2014

37
37 Love 4,594 Visits Published


the house is situated in a heavily built-up area consisting of a heterogeneous mix of detached houses. the project starts from the idea of defining (building) the external spaces (the voids) in order to use all the available space in the plot.


the house and its ancillary structure are therefore positioned on the northern perimeter of the plot. this space will be used for welcoming visitors.
the structure extends along the eastern perimeter and becomes a boundary wall within which an opening provides vehicular access for the occupants.
the "constructed" perimeter therefore extends over the whole plot, varying in height, with the wall providing the necessary screening for the external functions. it also reinforces the idea that the house extends to the boundaries of the property.


the house is compact and is designed to take best advantage of the views over the surrounding landscape that the plot affords. the openings in the façade walls are positioned to face the alpine peaks. the "half-level" typology provides the height required to provide unobstructed lines of sight while creating multiple internal spatial relationships. the equipment rooms and the cellar are located in the basement, the kitchen-dining room is on the ground floor, with the living room on a slightly higher level. the bedrooms and study are on the top floor, arranged around an open staircase that forms the core of the house.


the building is constructed entirely of exposed reinforced concrete. the plastic qualities of this material meant that it could be used to produce the structures, staircases, façades and external landscaping. the choice of concrete had a major impact, as this helped to define both the desired form and the scale of the building. oak was used in the interiors, giving them a domestic dimension.


the double-wall façades contain efficient heat insulation. a pellet stove in the sitting room and a few square metres of solar cells are sufficient to provide domestic heating and hot water. heat distribution and mechanical ventilation are incorporated into the floor slabs, ensuring optimum comfort.


[DE]


das haus befindet sich in einer stark bebauten umgebung aus ungleichartigen einfamilienhäusern. der entwurf geht von der idee aus, die aussenräume (leerräume) zu definieren (zu bebauen), um von der gesamten zur verfügung stehenden parzelle zu profitieren.


daher siedelt sich das haus und sein sekundäres volumen an der nördlichen bebaubaren grenzlinie an. dieser raum ist für den besucherempfang bestimmt.
der bau entwickelt sich an der „östlichen“ grenzlinie und wird zur grenzmauer, in der ein durchbruch für die bewohner als fahrzeug-zugang dient.
die „gebaute“ grenzlinie entwickelt sich somit auf der ganzen parzelle, die mauer mit variabler höhe bietet den nötigen schutz für die aussenfunktionen. zusätzlich verstärkt sie die idee, dass sich das haus bis an die grundstücksgrenzen erstreckt.


das haus, von kompakter form, verformt sich in abhängigkeit von den ansichten, die sich auf die benachbarte landschaft darbieten. die durchbrüche in den fassaden sind in richtung der alpengipfel angeordnet, die typologie in „zwischengeschossen“ bietet die nötige höhe für die sichtkorridore und schafft zugleich mehrfache innere raumbeziehungen. im untergeschoss sind die technikräume und der keller angesiedelt, im erdgeschoss die offene küche mit esszimmer, das wohnzimmer ist etwas darüber angeordnet. im ersten stock befinden sich die schlafzimmer und das büro, die um eine offene treppe gruppiert sind: das atrium der empfangshalle.


das gebäude ist komplett aus unverputztem stahlbeton ausgeführt, die plastischen eigenschaften dieses baumaterials ermöglichen die ausführung von strukturen, treppen, fassaden und aussenanlagen. der beton wirkt auf den entwurf als entwickler der angestrebten form und auf den massstab des bauwerks. die inneneinrichtungen werden in eichenholz ausgeführt, es verleiht den räumen eine häusliche dimension.


die doppelwände an der fassade enthalten eine leistungsfähige wärmedämmung, ein pelletofen im wohnzimmer und einige quadratmeter sonnenkollektoren sind ausreichend für die wärmeerzeugung für heizung und warmwasser. die wärmeverteilung ist in die fliesen integriert, ebenso wie die mechanische lüftung, wodurch ein optimaler komfort gewährleistet wird.


[FR]


la maison se situe dans un contexte fortement bâti et composé d'habitations individuelles hétéroclites. le projet part de l'idée de définir (bâtir) les espaces extérieurs (les vides) afin de profiter de l'entier de la parcelle à disposition.


ainsi donc, l'habitation et son volume secondaire s'implantent en limite constructible nord. cet espace servira à l'accueil des visiteurs.
la construction se développe sur la limite ´est´ et devient mur de clôture à l'intérieur duquel un percement offre un accès véhicule aux habitants.
la limite ´construite´ se développe ainsi sur toute la parcelle, variant en hauteur, le mur offre la protection nécessaire aux fonctions d'extérieur. de plus, il renforce l'idée que l'habitation s'étend jusqu'aux limites de la propriété.


la maison, de forme compacte, se déforme au gré des vues offerts sur le paysage avoisinant. les percements en façades sont disposés en direction des sommets alpins. la typologie en ´demi-niveaux´ offre la hauteur nécessaire aux dégagements visuels tout en générant de multiples relations spatiales intérieures. au sous-sol sont installés les locaux techniques et la cave, au rez-de-chaussée la cuisine-salle à manger, le séjour est positionné légèrement au-dessus. à l’étage se situent les chambres et le bureau organisés autour d’un escalier ouvert : l’atrium du foyer.


le bâtiment est entièrement réalisé en béton armé et apparent. les qualités plastiques de ce matériau permettent l’exécution des structures, escaliers, façades et aménagements extérieurs. le béton agit sur le projet comme révélateur de la forme recherchée et sur l’échelle du bâtiment. les agencements intérieurs sont mis en œuvre à l’aide de bois de chêne, il confère aux espaces une dimension domestique.


les doubles murs en façade contiennent une isolation thermique performante. un poêle à pellets de salon et quelques mètres carrés de capteurs solaires suffisent à la production de chaleur pour le chauffage et l’eau chaude sanitaire. la distribution de chaleur est intégrée aux dalles tout comme la ventilation mécanique garantissant un confort optimal.

37 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    the house is situated in a heavily built-up area consisting of a heterogeneous mix of detached houses. the project starts from the idea of defining (building) the external spaces (the voids) in order to use all the available space in the plot. the house and its ancillary structure are therefore positioned on the northern perimeter of the plot. this space will be used for welcoming visitors. the structure extends along the eastern perimeter and becomes a boundary wall within which an opening...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client cindy and claude fabrizzi
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 37 users