Harbour Front-Row Seat

Sydney / Australia / 2014

21
21 Love 2,277 Visits Published

It is quite rare, in Woollahra Council’s municipality, to have a house waterfront residence so close to the water.  One gets the feeling of being in Sydney Harbour when looking out of the oversized wafer-thin framed windows.


Luigi Rosselli Architects won a limited architectural competition to develop the site by proposing to revive the existing three storey house while the competitors opted for a clean slate solution.  Adaptive reuse is the best way to keep a carbon footprint small and the strategy was rewarded in this waterfront property by maintaining the foreshore building line just a few steps from the water.  A new house would have to be set further back.


Though built on the edge of beach this is not a beach house.  The cultured art lovers and sophisticated art collectors who commissioned this project required a very urbane and elegant residence, with an environment ideal to display their collection.  Expansive Wall spaces, nooks for sculptures and specialised art lighting were necessary. 


The entry courtyard was originally a cramped driveway with three garages as main features, the solution was to relocate the garages and have a Will Dangar designed courtyard with sculptural plants and textural architectural details.  The result restored a sense of dignified arrival where people, not cars, are welcome.


 

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    It is quite rare, in Woollahra Council’s municipality, to have a house waterfront residence so close to the water.  One gets the feeling of being in Sydney Harbour when looking out of the oversized wafer-thin framed windows. Luigi Rosselli Architects won a limited architectural competition to develop the site by proposing to revive the existing three storey house while the competitors opted for a clean slate solution.  Adaptive reuse is the best way to keep a carbon footprint...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users