Highlever Road

London / United Kingdom / 2014

74
74 Love 10,820 Visits Published

Background:


A complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house in West London. The intention was to form a connection between the old and the new, to juxtapose the Victorian craftsmanship and love for intricate detail with modern construction techniques and to create generosity of space and light.


The design:


The new extension learns from the existing Victorian building’s architectural intent; with well-proportioned spaces, generous floor-to-ceiling heights and windows that allow plenty of light to flood the rooms. The modern extension amplifies this, creating even bigger volumes with enhanced daylight.


In summer, the interior space extends seamlessly into the garden and connects with a garden studio.  The studio provides a secluded space to be used by guests, or acts as an additional space to the main house.


Materiality:


The new interweaves with the old, through a continuous concrete element or ribbon, extending from one side of the house; the Victorian living room to the modern kitchen at the rear of the property, integrating fireplace, storage, seating and kitchen.


The straight laced, vertical timber cladding to the back extension and the garden studio, gives the volumes a clear monolithic form. The untreated timber slats create a surface, which appears soft, drape-like and tactile, with a subtle three dimensionality. 


 

74 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Background: A complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house in West London. The intention was to form a connection between the old and the new, to juxtapose the Victorian craftsmanship and love for intricate detail with modern construction techniques and to create generosity of space and light. The design: The new extension learns from the existing Victorian building’s architectural intent; with well-proportioned spaces, generous floor-to-ceiling...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 74 users