VG Offices

Uffici in un edificio industriale Berbenno di Valtellina / Italy / 2015

69
69 Love 9,032 Visits Published

Inside a prefabricated industrial structure, the offices enjoy an unusual panoramic position towards the river Adda and the cultivated valley. The glass and aluminum curtain wall provides a wide view and exceptional natural lighting. The project is spread over two levels, the ground floor is used for offices secretarial while the first floor is used the executive offices. The two floors communicate via a staircase in reinforced concrete exposed face and are characterized by a different use of materials and lighting. About the stair, materiality that characterizes it, makes a sculptural element, and simultaneously divider between the two levels. The ground floor is a propagine workshop-warehouse, maintains an industrial connotation. We have chosen to leave exposed the electrical and hydraulic plant, hanging it to the metal structure that supports the upper floor, not to plaster the wall brick partition and to continue with the workshop floor. On the first floor the oak termocotto and in general the choice of materials and furnishings give the space a home flavor. To further emphasize this diversity of perception between the two levels has played a key role how to use the illuminazione artificial. Ground floor you chose to create a play of light and shadows that ensured sufficient light to workstations but in complex did perceive the environment slightly dark and relaxing. Upstairs, on the contrary, the choice of radiated light evenly, makes the room very bright, in this sense, a great contribution is made by the whiteness of the large meeting table covered with corian, with span of nine meters and thirty seats.


 


[IT]
All'interno di una struttura prefabbricata a destinazione industriale gli uffici godono di un inusuale posizione panoramica verso il fiume Adda e il fondovalle coltivato. La facciata continua in vetro e alluminio rivolta a sud garantisce un'ampia visuale ed un'eccezionale illuminazione naturale. Il progetto si sviluppa su due livelli, il piano terra è adibito ad uffici di segreteria mentre il piano primo ospita gli uffici direzionali disimpegnati da uno spazio relax-riunioni. I due piani dialogano tramite una scala in cemento armato faccia a vista e sono caratterizzati da un diverso utilizzo dei materiali e dell’illuminazione. A proposito della scala, la matericità che la caratterizza, la rende un elemento scultoreo a sè stante, contemporaneamente fulcro e divisorio tra i due livelli. Il piano terra, propagine della zona officina-magazzino, mantiene una connotazione industriale. Si è scelto di lasciare a vista la distribuzione impiantistica, appendendola alla struttura metallica che sostiene la soletta del piano superiore, di non intonacare il muro divisorio in mattoni e di proseguire con il pavimento industriale dell'officina . Al piano primo la pavimentazione in rovere termocotto ed in generale la scelta di arredi e materiali donano all’ambiente un sapore domestico. A enfatizzare ulteriormente questa ricercata diversità di percezione tra i due livelli ha giocato un ruolo fondamentale il modo di utilizzare l'illuminazione artificiale, al piano terra si è scelto di creare un gioco di luci e ombre che garantisse luce sufficiente alle postazioni lavoro ma che nel complesso facesse percepire l'ambiente leggermente scuro e rilassante. Al piano superiore, al contrario, la scelta illuminotecnica di diffondere uniformemente la luce, se pur con corpi illuminanti differenti tra loro,  rende l'ambiente estremamente luminoso, in tal senso un grande contributo è apportato dal candore del grande tavolo riunioni rivestito in corian, con una luce di nove metri e trenta posti a sedere.


 

69 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Inside a prefabricated industrial structure, the offices enjoy an unusual panoramic position towards the river Adda and the cultivated valley. The glass and aluminum curtain wall provides a wide view and exceptional natural lighting. The project is spread over two levels, the ground floor is used for offices secretarial while the first floor is used the executive offices. The two floors communicate via a staircase in reinforced concrete exposed face and are characterized by a different use of...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 69 users