Fondo Building

Barcelona / Spain / 2013

9
9 Love 2,176 Visits Published

The building is situated in a dense urban area, with a poor road network and practically nonexist
and open space. As to obtain the solar, the old market was demolished, this being an obsolete structure, with the aim of re-using the place in a more intensive way.


The new building "Fondo" is a polyfunctional endowment which pretends to respond to the needs and requirements of the dense city, while concentrating in one only volume, diverse functions that are normally scattered throughout the city and linked to the ground floor.
The architecture aims to multiply the "zero level", generating in each level the qualities of a new floor in vertical development, linking it to the hilly topography of the neighbourhood, acting as activator of the urban flow.


The interior project retracts the different existent levels between the streets of its immediate
environment, allowing, throughout the various connections between uses and spaces, an internal route which can be used as part of the public space, converting the building into equipment, square and street.


Functionally, the building provides equipment to a neighbourhood with a mainly immigrant
population. The ground floor at the level of the promenade is home to the market. On the ground 1 from the promenade and ground floor from the back street, is located the supermarket. A large ramp, like a deployed street, gives access to the library and the nursery which has its garden on the roof of the supermarket.


The entire building has been designed to integrate bioclimatic systems to reduce air conditioning demands.



[ES]
El objeto del proyecto es el Nuevo Edificio Fondo, nuevo equipamiento multiuso  ubicado en la parcela actualmente ocupada por el actual Mercado del Fondo. El edificio se sitúa en un área urbana muy densa en ocupación, con una trama viaria escasa y con espacios libres prácticamente inexistentes. Los equipamientos existentes se han ido incorporando posteriormente a los edificios de viviendas y por tanto no ocupan los lugares singulares que les corresponde.


 El nuevo edificio Fondo es un edificio polifuncional que pretende responder a les necesidades y los requerimientos de la ciudad densa concentrando al mismo tiempo en un único edificio funciones diversas que normalmente se encuentran dispersas en la ciudad y vinculadas en planta baja. El edificio pretende multiplicar la “cota cero” generando en cada nivel las cualidades de una planta baja pero en desarrollo vertical. El proyecto del Nuevo Edificio Fondo recoge en su interior los diferentes niveles existentes entre las calles de su entorno inmediato, permitiendo, a través de las diferentes conexiones entre usos y espacios, un recorrido interno que permite utilizarlo como parte del espacio público, convirtiendo el edificio en equipamiento, plaza y calle.


 A nivel funcional el edificio da equipamientos a un barrio con una población principalmente inmigrante. La planta baja a nivel de la rambla del barrio de Fondo se ubica el mercado. En la planta 1 desde la rambla y planta baja desde la calle de detrás se ubica el supermercado. Una gran rampa, como si de una calle se tratara da acceso a la guardería y a la biblioteca. Los espacios propiamente de equipamiento (guardería y biblioteca) tienen sus espacios exteriores propios ajardinados y privatizados. El edificio multifuncional propone dar servicio de equipamientos a toda el área, así como ser el centro de reunión de la población del barrio.


 Todo el edificio se ha estudiado para incorporar sistemas bioclimáticos que reduzcan las demandas eléctricas y de climatización. La estructura es una estructura metálica colgada con cerchas de cuarenta metros de longitud; un zócalo, en la planta del mercado, con jácenas de hormigón, sostienen unas vigas Pi de nueve metros de luz, dotan al mercado de un espacio diáfano y soportan la estructura superior.

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is situated in a dense urban area, with a poor road network and practically nonexistand open space. As to obtain the solar, the old market was demolished, this being an obsolete structure, with the aim of re-using the place in a more intensive way. The new building "Fondo" is a polyfunctional endowment which pretends to respond to the needs and requirements of the dense city, while concentrating in one only volume, diverse functions that are normally scattered...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Cost 80.826,24
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users