MONOLITHIC HOUSE

Castrovillari / Italy / 2013

67
67 Love 6,278 Visits Published

The Monolithic House is an apartment located in Castrovillari (CS), in the southern Italy, so defined
because the creative concept behind the project plays with the volumetric subtractions of a
monolithic block. The majestic views of the Pollino massif mountains, clearly visible from the
luminous windows of the apartment, lead to the choice of the stone as conceptual raw material. In
addition to stone, predominant natural material is the wood that warms the environment from the
entrance, place where it is immediately enveloped in a surreal atmosphere: a rain of Swarovski
crystals adorned the walls, dotted of sparkles. Constructive tension element of interior design
around which takes place the open space is the monolithic block, ie the stone wall’s partition
between kitchen and living room, characterized by a window which performs the dual function of
table or support plane.


 


[IT]
La Monolithic House è un appartamento situato a Castrovillari (CS), nel Sud Italia, così definito perché il concept creativo su cui si articola il progetto gioca sulle sottrazioni volumetriche di un blocco monolitico.
Gli scorci maestosi della catena montuosa del massiccio del Pollino, ben visibili dalle vetrate luminose dell’appartamento, spingono alla scelta della pietra come materia prima e concettuale.
Oltre alla pietra, materiale naturale predominante è il legno che scalda l’ambiente sin dall’ingresso, luogo in cui si è subito avvolti da un’atmosfera surreale: una pioggia di Cristalli Swarovski adorna le pareti, trapuntate di scintillii.
Elemento di tensione costruttiva dell’interior design attorno al quale si articola l’open space è il blocco monolitico, ovvero la parete in pietra divisoria tra cucina e salone, caratterizzata da una finestra portavivande che svolge la doppia funzione di tavolo o piano di appoggio.

67 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Monolithic House is an apartment located in Castrovillari (CS), in the southern Italy, so definedbecause the creative concept behind the project plays with the volumetric subtractions of amonolithic block. The majestic views of the Pollino massif mountains, clearly visible from theluminous windows of the apartment, lead to the choice of the stone as conceptual raw material. Inaddition to stone, predominant natural material is the wood that warms the environment from theentrance, place where...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 67 users