Bridge Over Water

Singapore / Singapore / 2012

45
45 Love 6,505 Visits Published

To design a house for the family with a guestroom and to have as large a swimming pool as possible.


A common issue to address in the design of a detached house is the relationship of the internal to external areas and how do we achieve privacy in a fairly densely built up environment. The particular issues relating to this site were as follows.


Firstly the site was narrow (10m wide) and long (50m). Secondly it was originally a semi-detached house and was able to be converted to a detached house, hence how does one relate to the party wall of the existing semi-detached house. Thirdly, the other neighbour was very densely re-developed to 3.5 storey. Finally, the site is near the MRT track and station and thus the noise of the train was of some concern. With these constraints and challenges to meet, we set about exploring and creating new typology for a detached house.


We introduced a large, two storey high semi-enclosed courtyard space at the front of the site within a long rectilinear box defined by two long walls. In here we placed the swimming pool and created a dramatic entrance space for the house.


A glass bridge spans across the pool and leads into the slightly elevated living areas. By doing this, the house has a focus to which the main areas can look into and yet still remain very private. Further more the main areas are now setback from the main road and thus away from the noise at the front.

45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    To design a house for the family with a guestroom and to have as large a swimming pool as possible. A common issue to address in the design of a detached house is the relationship of the internal to external areas and how do we achieve privacy in a fairly densely built up environment. The particular issues relating to this site were as follows. Firstly the site was narrow (10m wide) and long (50m). Secondly it was originally a semi-detached house and was able to be converted to a...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    • Websitehttp://www.hyla.com.sg
    Archilovers On Instagram
    Lovers 45 users