Villa Mauthe

Germany / 2014

10
10 Love 1,771 Visits Published

This unique residential home was built on a very long and very narrow plot of land at the foot of the Swabian Alb, Southern Germany. The idea of the design by Anna Philipp was to sort the property’s extreme proportions by using three lines: a tree line, a water - and an art line. In turn the art line divides the building into a horizontal public space containing the areas for living, cooking and eating, and a vertical, private area with a library and office providing the family with an opportunity to retreat. The family’s great passion for art and graphic design, which is a central design theme throughout the entire house, gives it its own special expression. Thanks to the professional light planning the entire home is staged by directing both the daylight as well as the artificial light. Therefore the daughter enjoys producing her own works of art sitting at the dining table, underneath the “Zettel-lamp” designed by Ingo Maurer.


 


The villa stretches over 33 metres and is perfectly integrated on the extremely narrow plot. A water basin and a large terrace are placed infront of the private area. The spacious villa opens to the south. This way it benefits from natural light flooding the interior through huge picture windows. Due to a vertical block the villa appears to be a tower from one side, housing the extensive library which extends over 2 floors. The living area opens thanks to a high void to the top, giving space to an impressive pop-art-graffiti. The fireplace opens to two sides of the interior. Strategically placed skylights maximize the abundant daylight and lead from the entrance to the dining area. The purist staircase in white shows a stunning view of the skylight. A Brazilian natural stone plate adorns the bathroom.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This unique residential home was built on a very long and very narrow plot of land at the foot of the Swabian Alb, Southern Germany. The idea of the design by Anna Philipp was to sort the property’s extreme proportions by using three lines: a tree line, a water - and an art line. In turn the art line divides the building into a horizontal public space containing the areas for living, cooking and eating, and a vertical, private area with a library and office providing the family with an...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users