Juliette Aux Combles

Montreal / Canada / 2015

96
96 Love 40,251 Visits Published

Subtraction



In approaching this project, we studied the composition of the existing building and identified multiple layers added to one another over time. These additions had compressed the living space since the original construction dating back to 1880.


Inside the attic, we found that the current flat roof was built on top of a former sloped roof together reaching a thickness of over five feet which was mixed in with layers of tar. Through a subtraction process and by replacing the existing structure with new joists, we gained 5 feet of space, therefore making up a 13 foot height on the third floor. The space of the new master bedroom and artist studio gained in natural light with the integration of a ribbon window where the attic was.


Addition


The floor is organized around a small volume wrapped by hemlock shelves obtained through the careful deconstruction of the roof structure.


The patina of the aged wood is preserved and highlighted by contrast as the surrounding are composed of abstract white surfaces. The shelves winding around the volume seem to protect a secret.


This volume is sliced in two by a tempered glass roof, bringing natural light into the marble tiled shower.


Abstraction and texture


If the main intervention unfolds on the top floor, several situations were identified throughout the house as opportunities for small interventions.


 Although textures vary, a white paint finish is applied in order to preserve the original textures and the beauty of wooden structures while connecting their various expressions together.


A tailored living space


The changes introduced throughout the house support a contemporary family dynamic. By rethinking space distribution and by integrating moving partitions, the house can adapt to everyday needs with new areas dedicated to children and parents and with added possibilities in terms of privacy. This project puts forward an intervention,
which, despite its small scale, expresses with strength and sensitivity the expression of a local architecture. Juliette est aux combles!


 


[FR]


Soustraction


En abordant le projet Juliette aux combles nous avons soigneusement étudié la composition du bâtiment existant pour identifier les additions successives ayant tour à tour resserré l’espace de vie depuis 1880.


L’entre-toit qui occupait une hauteur de plus de cinq pieds était composé d’une toiture à bassin superposée à la toiture en pente d’origine ainsi que d’une série de couches épaisses de goudrons. En remplaçant la structure existante par de nouvelles fermes ajourées, nous avons pu élever à treize pieds la hauteur du plafond du troisième étage. L’espace devenu lumineux par l’intégration d’un grand bandeau de fenêtre au niveau de l’ancien entre-toit loge un studio d’artiste en plus de la chambre des maîtres.


Addition


L’étage s’organise de part et d’autre d’un petit volume de service enveloppé de tablettes en bois. La déconstruction soignée de la charpente de toit a permis de transformer les vieux madriers de pruche en de longues tablettes huilées.


La patine usée du bois centenaire est mise en évidence par les contrastes et l’abs¬traction des planchers et murs blancs. L’étagère qui serpente autour de la douche semble protéger un intérieur secret. Coupée en deux volume par un toit de verre trempé, ce volume accueille en plus de la lumière naturelle, une douche en mosaïque de marbre, son lavabo et deux penderies.


Abstraction et texture


Si l’intervention principale se déploie au dernier étage, nous avons ciblé plusieurs situations çà et là dans toute la maison visant la mise en valeur de la texture des composantes d’origines et de la beauté des ouvrages de bois.


Même si les textures varient, elles se lient par l’ajout d’un fini blanc, neutralisant et créant par le fait même une toile de


fond.


Milieu de vie sur mesure


Les changements introduits dans la maison permettent de concilier les dynamiques familiales contemporaines. Nous avons cherché à créer un milieu de vie sur mesure en repensant les distributions intérieures. Avec sa grande porte coulissante, un petit salon peut se transformer en chambre. En créant des quartiers distincts pour les enfants et les parents, une nouvelle intimité s’est installée dans la demeure. Ce projet met de l'avant une intervention, qui, malgré sa petite échelle, affirme avec force et douceur l’expression d’une architecture locale. Juliette est aux combles!

96 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Subtraction In approaching this project, we studied the composition of the existing building and identified multiple layers added to one another over time. These additions had compressed the living space since the original construction dating back to 1880. Inside the attic, we found that the current flat roof was built on top of a former sloped roof together reaching a thickness of over five feet which was mixed in with layers of tar. Through a subtraction process and by replacing the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 96 users