Oxgangs Road

Edinburgh / United Kingdom / 2014

2
2 Love 2,338 Visits Published

We were approached by the clients of this detached bungalow in the South of Edinburgh to extend and extensively redesign the ground floor and existing attic.


Although generally a well-proportioned property the existing kitchen was very cramped and out dated, so our proposals saw the kitchen and the dining room knocked together and then extended out to the side to form a new large open plan kitchen / dining / living room. The new ground floor accommodation also provided a new shower room and compact utility room.


The clients also wanted direct access to the garden but due to the large level change we needed to integrate a set of external steps and balustrade into the design.


The extension sees a lightweight timber and glass structure cantilevering over the top of a solid brick base, which also forms the stepped access down. The roof also cantilevers to allow a frameless glass corner that is framed by Western Red Cedar cladding further adding to the lightness of the extension. The entire house was also completely re-harled to complement the new works.


Internally, a large rooflight provides natural light to the kitchen and a wood burning stove adds a focal point in the new living space. The new room now also benefits from a new larger entrance through double sliding pocket doors, which disappear behind new angled shelves.


The whole of the ground floor has been finished with oak flooring and continues up the existing stair, which was stripped back and re-clad. The existing balustrade was also stripped back and reconstructed with a new Douglas Fir balusters and handrail.


Upstairs, the existing attic housed a double bedroom with a dormer and a large store. The attic was completely cleared and re-structured to form a new master bedroom with en-suite, two further bedrooms and a new family bathroom. All the new rooms benefit from new rooflights plus fantastic views south over Edinburgh and the Forth Bridges beyond.


Built by PJM Joinery and Building Ltd and completed in January 2014.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    We were approached by the clients of this detached bungalow in the South of Edinburgh to extend and extensively redesign the ground floor and existing attic. Although generally a well-proportioned property the existing kitchen was very cramped and out dated, so our proposals saw the kitchen and the dining room knocked together and then extended out to the side to form a new large open plan kitchen / dining / living room. The new ground floor accommodation also provided a new shower room and...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Client Private
    • Contractor PJM Joinery and Building Ltd
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users