Farewell Chapel

Zgornji Tuhinj / Slovenia / 2014

10
10 Love 2,647 Visits Published

Village cemetery Zgornji Tuhinj is located on the ridge above Tuhinj valley. Cemetery is organized in two levels, which are divided by concrete wall with implemented stairs. 


The position of farewell chapel is situated where the approach axis alongside the wall and the edge of the ridge intersects. Chapel is divided in three segments which are connected via canopy. Two white volumes are formed and hidden behind transparent wall made of timber pillars.


The middle section of the building is an open space equiped with sliding shades to minimize the impact of the easterly winds blowing in the valley. Space also offers framing view over eastern part of the valley and can be used as place for visitors to rest while visiting the cemetery. The other two segments of the farewell chapel can be accesed through glass walls and are occupied only during the funeral ceremony.


Wood craft is local traditon, therefore basic structure is made of cross laminated timber. All interior wall and ceiling surfaces are left wooden to reduce usual coldness of such typology buildings. Thin coat render was used for outer layer of the facade.


Poslovilni objekt v Zgornjem Tuhinju


Vas Zgornji Tuhinj se nahaja v osrčju Tuhinjske doline ob vznožju Kamniško Savinjskih alp. Staro, v dva nivoja razdeljeno pokopališče leži na obrobju vasi in je dostopno preko razgledne poti, ki poteka po pobočju hriba s koncem na grebenu.  


Na mestu, kjer so stale obstoječe, dotrajane vežice je postavljen sodobni poslovilni objekt v obliki enotnega volumna. Ob parapetnem zidu v smeri vzhod zahod poteka os in prebada osrednji odprti prostor poslovilnega objekta, ki okvirja pogled proti vzhodnemu delu Tuhinjske doline. Osrednji prostor predstavlja tretjino objekta, med tem ko sta ostali dve tretjini namenjeni dvema vežicama s servisnim programom. Vsi trije segmenti volumna so na zahodni strani povezani z nadkritim zunanjim prostorom, tako imenovanim baldahinom. Obe vežici sta preko transparentnih sten neposredno povezani z osrednjim prostorom, katerega namen ni samo uporaba ob pogrebih ali verskih obredih, temveč tudi ob vsakdanjih obiskih pokopališča kot prostor za kratek počitek. Za primer močnega vetra so predvideni drsni paneli, ki se po potrebi zastrejo ali odstrejo in na ta način ščitijo ljudi v osrednjem prostoru. Posebna pozornost je bila v fazi oblikovanja posvečena žalujočim, saj je za njih v vsaki vežici predviden dodatni, pred neželenimi pogledi skriti prostor, od koder je moč videti pokojnega in hkrati skozi ozko stensko lino pomirjajočo naravo. Zasnovana je tudi čajna kuhinja z velikimi pivotnimi vrati, ki imajo v odprti poziciji funkcijo bariere baldahina ter tako nudijo nekaj zastora uporabnikom kuhinje.


Z izborom lesenih križno lepljenih masivnih plošč kot konstrucijskega gradiva je bila objektu odvzeta običajna hladnost tovrstnih stavb, saj so vse notranje stene in stropi leseni ter obdelani z rahlim nanosom belila. Na enak način so obdelani leseni stebri pri baldahinu, med tem ko je na preostalo fasado nanešen bel omet drobne granulacije, kar je skladno z lokalno tradicijo. Vsi robovi in zaključki stavbne opreme so obdelani s kovinskimi trakovi v temno sivi barvi ter v kombinaciji z brušenim teracom dajejo stavbi pridih monumentalnosti.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Village cemetery Zgornji Tuhinj is located on the ridge above Tuhinj valley. Cemetery is organized in two levels, which are divided by concrete wall with implemented stairs.  The position of farewell chapel is situated where the approach axis alongside the wall and the edge of the ridge intersects. Chapel is divided in three segments which are connected via canopy. Two white volumes are formed and hidden behind transparent wall made of timber pillars. The middle section of the building...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Contractor Alfa Natura
    • Status Completed works
    • Type Cemeteries and cemetery chapels
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users