Sunray Woodcraft Construction

Singapore / 2014

3
3 Love 1,088 Visits Published

The building housing the new headquarters of Sunray Woodcraft Construction is one of the first to be constructed as part of the newly positioned International Furniture Hub in Sungai Kadut, Singapore. It presents an opportunity to look afresh at the light-industrial factory type, stacking production processes in order to create optimum working conditions.


The original brief to create an office building with an attached factory, complete with gallery showrooms and workers’ dormitories, to replace the existing headquarters in Singapore and existing factory in Johor Bahru. This combining of the two parts of the factory’s production process and their separate users prompted a rethink of the spatial arrangement and workflow of the eight-storey building, which comprises production space, workers’ dormitories, warehouse, offices and showrooms.


The building’s stacked timber box design is an expression of the client’s trade: woodcraft and furniture design. It was driven by three challenges, including a wide range of user requirements, the client’s ambitious requirement for increased space and the unique position of the site within the estate – highly visible from the passing train tracks.


Each box, reflecting the different stages of production, is identified by the very specific needs of the spaces within them. Factory production and warehouse spaces are cladded in yellow horizontal aluminium louvres, flooding spaces with the maximum amount of natural ventilation and light while remaining shaded from the sun and protected from rain. Deep recesses between boxes create intuitive points of entry and exit for each box while allowing natural light to penetrate deeper into the floor plate. Office spaces are clad in closely spaced vertical aluminium louvres, shading the interior spaces and maintaining a view to the outside. The showroom box is clad in concrete – a contrast to the yellow boxes that make up the rest of the building. Its large picture window further highlights the furniture on display and creates a focal point to two sides of the building facing the train tracks. The use of yellow throughout the building is homage to the company’s corporate colour, with the three tones serving as an interpretation of the stacked timber boxes concept.


A seamless workflow of spaces, easily navigable volumes and efficiently planned areas are designed around the movement of materials, finished products, as well as three separate user groups, namely –  the showroom and office visitors, staff and dormitory workers. The building experience for each group is carefully planned with the user’s requirements driving design. For example, contiguous floor space between production zones and dormitories allow fast and easy access for workers.


The design for Sunray is redefining the notion of tropical architecture and the wood and furniture factory, from the typical, open-sided, corrugated metal roof, warehouse type commonly seen in the region into one that has become highly efficient and aesthetically appealing. Responding to the needs of the interior spaces, the building skin envelopes each space with the suitable exterior skin needed, with large horizontal openings for ventilation and light for production spaces, smaller vertical openings for office spaces and an enclosed box for the controlled light conditions of the showroom. The building is a striking statement about the efficiency and pride the client has in their craft, raising the bar for similar development types in the surrounding Sungai Kadut area.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building housing the new headquarters of Sunray Woodcraft Construction is one of the first to be constructed as part of the newly positioned International Furniture Hub in Sungai Kadut, Singapore. It presents an opportunity to look afresh at the light-industrial factory type, stacking production processes in order to create optimum working conditions. The original brief to create an office building with an attached factory, complete with gallery showrooms and workers’ dormitories, to...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users