West Hills Residence

Portland / United States / 2014

52
52 Love 9,469 Visits Published

Located in the West Hills above downtown Portland, the intent of this 1,230 square foot project
was to remodel the lower level of the house into an environment that is timeless and consistent
with the original character of this mid-century modern residence while strengthening the
connection to the outside, including views of Mt. Hood and Mt. St. Helens beyond. The program
requirements consist a full renovation of an existing indoor swimming pool room and transforming a large unfinished basement utility and storage area into a wine cellar and changing room.



To provide a seamless connection to the outdoors, the design team replaced 7 existing interior
wood columns with 4 cedar-wrapped steel columns and added a single 4-panel sliding door
system spanning from floor to ceiling adjacent to the redesigned pool.


 


Sustainable strategies include re-purposing framing from the demolition for use in the new
remodel, using Western Red Cedar and other materials that were sourced locally, replacing
inefficient HVAC and dehumidification systems with the highest efficiency systems available,
insulating the walls and ceilings using insulation with recycled content, and using low or zero
VOC paint and finishes.


 


Project Team: Cornell Anderson, Partner/Architect; Tim Fouch, Partner/Architect; Tonia Hein,
Partner/Interior Designer; Dylan Woock, Intern; Joshua Mollenkamp, Intern; James Austin, Intern
Structural Engineer: Michael Munzing, Munzing Structural Engineering
Geotechnical Engineer: Craig LaVielle, LaVielle Geotechnical

52 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located in the West Hills above downtown Portland, the intent of this 1,230 square foot projectwas to remodel the lower level of the house into an environment that is timeless and consistentwith the original character of this mid-century modern residence while strengthening theconnection to the outside, including views of Mt. Hood and Mt. St. Helens beyond. The programrequirements consist a full renovation of an existing indoor swimming pool room and transforming a large unfinished...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Contractor Modern Organic Construction
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 52 users