THE GREEN LIBRARY

Project for a new Library in Legnano Legnano / Italy / 2008

0
0 Love 1,985 Visits Published
The requirement was to build the new Municipal Library in the central district of Legnano, with particular care for the context and for functional and technological solutions. The building had to guarantee high energetic standards and to be ecologically oriented. The strategy was to lift up the structure from the ground allowing the park to flow across the building. At the same time a new North/South pedestrian axis was created, tying previously separated parts of the city. Nature and green aspects permeate the building: the paths to the main and to secondary entrances are surrounded by lawn and flowerbeds, while the green roof is folded, so that it can be perceived from different positions. On the horizontal part of the roof, photovoltaic modules and solar panels help energetic savings, like the double skin south façade does; when necessary, direct sunlight is avoided, thanks to a roller blind, inside the double ventilated skin. The north-closed character of the building, has a double function: while preventing from entering noise and air pollution coming from the street and the shopping mall, the thick walls avoid heat dispersion. The exterior vertical partitions are characterized by the use of glass and nets made of green enamelled copper wire: the wide south oriented glass façade, allows spatial expansion toward the quiet, green park so that Nature can get into the building; the green woven nets for cladding, are a figurative tribute – literally a dress for Architecture - to the previous historical presence on the site: an important cotton mill, now demolished.
In order to point out how strictly the building is related to Nature, a wooden path through the park heads us, to the main entrance at the first level.
The library is a three level structure: at the ground level, a covered plaza let the green park come across the building in front of the street entry; a coffee bar , an auditorium and some retail shops have a direct access from the street and from the covered plaza; a group of stairs and elevators in a ground hall, lead to the main library hall at the first level; an entrance from the park and from the street lead to this level too. From the main hall you can have direct access to the reading room, to the children’s library, or to the digital and sound archives; the reading room is a wide luminous open space with a generous park view; from here you can reach the second level reading room, a kind of balcony where you can have an overview of the lower level and the park; staff’s offices and archives are placed at the second level.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

LA BIBLIOTECA VERDE - Progetto per la Nuova Biblioteca Comunale di Legnano -

“… dentro di sé ogni uomo è un Architetto. Il primo passo verso l’architettura è costituito dal suo camminare nella natura. Egli disegna il proprio sentiero come una scrittura sulla superficie terrestre”. SVERRE FEHN
La richiesta del bando era quella di costruire la Nuova Biblioteca di Legnano, ponendo particolare cura al contesto, alle soluzioni funzionali e a quelle tecnologiche; l’edificio doveva inoltre garantire alti standard energetici ed essere ecologicamente sostenibile. La strategia iniziale è stata quella di rialzare la struttura dal suolo permettendo al Parco esistente, di attraversare l’edificio a livello terreno; nello stesso tempo è stato introdotto un nuovo asse Nord/Sud legando parti di città precedentemente slegate. La Natura e gli aspetti ambientali permeano l’edificio: gli accessi sono immersi nel verde e lo stesso tetto con copertura a verde, subisce dei cambi di direzione tali da permettere la visione del tetto verde da diverse posizioni. Sul tetto trovano inoltre alloggiamento moduli fotovoltaici e pannelli solari che aiutano il risparmio energetico, così come fa la facciata a doppia pelle. Questa, essendo rivolta a sud, permette un guadagno passivo nel periodo invernale mentre, grazie ad un sistema di oscuramente alloggiato tra la doppia parete vetrata e ventilata, evita l’irraggiamento diretto nel periodo estivo. A nord il carattere chiuso dell’ edificio ha una doppia funzione: da una parte allontana l’inquinamento acustico e atmosferico proveniente dalla vicina strada e dal complesso commerciale, e dall’ altra, gli spessi muri evitano dispersioni energetiche. Le partizioni esterne oltre alle pareti vetrate verso il Parco a sud, presentano come rivestimento un tessuto metallico verde, un tributo figurativo – letteralmente un vestito per l’ Architettura- alla presenza sul sito di un cotonificio ora demolito. A sottolineare l’importanza dell’ elemento naturale per l’edificio, un sentiero di accesso in legno per esterni, attraversa il Parco conducendoci attraverso la “Piazza della Cultura” sopraelevata, all’ ingresso principale.La Biblioteca presenta una struttura a tre livelli: a livello terreno, un bar–ristorante , un auditorium e alcuni negozi hanno diretto accesso dalla strada e dalla piazza coperta; da qui, attraverso una piccola hall contenente un gruppo scale e due ascensori, si giunge alla hall principale del primo livello che dà accesso alla sala lettura, alla sala per i bimbi, alla fonoteca e alla sala informatica. Dalla sala di lettura principale aperta sullo spazio esterno grazie all’ampia vetrata, si ha accesso alla sala collocata al secondo livello, una sorta di balconata da dove si può dominare lo spazio sottostante e il Parco. Sempre al secondo livello sono collocati gli uffici a servizio dell’ amministrazione e dell’ archivio.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The requirement was to build the new Municipal Library in the central district of Legnano, with particular care for the context and for functional and technological solutions. The building had to guarantee high energetic standards and to be ecologically oriented. The strategy was to lift up the structure from the ground allowing the park to flow across the building. At the same time a new North/South pedestrian axis was created, tying previously separated parts of the city. Nature and green...

    Project details
    • Year 2008
    • Client Comune di Legnano
    • Status Competition works
    • Type Libraries
    Archilovers On Instagram