Newport Beach Civic Center and Park

2015 Institute Honor Awards for Interior Architecture Newport Beach / United States / 2014

6
6 Love 1,174 Visits Published

The Newport Beach Civic Center and Park creates a new center of civic life for this Southern California beachside community of 80,000. The $105 million project includes a 100,000-square-foot city hall, a 17,000-square foot library addition, a 450-space parking garage, and a 14-acre community park.


Arriving visitors are greeted by the freestanding council chamber, clearly marked with its billowing “sail” and curved roof. After parking in the garage, one can either walk to the library’s new north entry or cross the green to city hall. The rhythm of garage bays matches that of the city hall, providing clear, easy connections between the two. Overhead beams are marked with departments of each corresponding city hall bay, orienting visitors before they leave their car. Eschewing the traditional formal lobby at the entrance, the building can be accessed through several entrances.


Sustainable strategies drove the form and expression of the city hall and also responded to the city’s equally important goals of energy savings and user comfort. The expressed structure supports rhythmic, wave-shaped roofs that provide open, airy shelter, and the generous roof overhangs shield the sun and allow for a transparent building below. The long, thin building with a short southern face ensures all occupants enjoy light and views. North-facing clerestories have automated operable windows, which allow for fresh air and light. The location and local climate allowed the use of both active and passive solar strategies to reduce energy costs and maximize occupant comfort.


The library addition features new study areas, a children’s reading room, and a café, all added in response to the community’s belief that great spaces can be a catalyst for bringing people together to enjoy and share knowledge.


Additional Credit
Accessibility Consultant: The Preview Group
Acoustical Design Consultant: Charles M. Salter Associates
AV Consultant: Charles M. Salter Associates
Code Consultant: The Fire Consultants
Cost Consultant: C. P. O'Halloran Associates Inc.
Engineer - Civil: Arup North America
Engineer - MEP: Arup North America
Engineer - Structural: Arup North America
Food Service Consultant: HDA~Pacific
General Contractor: CW Driver
Graphic Design/Wayfinding: PhD
Landscape Designer: Peter Walker & Partners
Lighting Consultant: Arup North America
Renderer: Chris Grubbs – Illustrator; Pixelcraft
Security Consultant: TransTech Systems
Sustainability: Arup North America
Waterproofing Consultant: Allana Buick & Bers

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Newport Beach Civic Center and Park creates a new center of civic life for this Southern California beachside community of 80,000. The $105 million project includes a 100,000-square-foot city hall, a 17,000-square foot library addition, a 450-space parking garage, and a 14-acre community park. Arriving visitors are greeted by the freestanding council chamber, clearly marked with its billowing “sail” and curved roof. After parking in the garage, one can either walk to the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Town Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users