Casa V.

Oleiros / Spain / 2013

62
62 Love 4,302 Visits Published

[EN] - Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs. The intention of the project is to make a place where three generations of one same family can enjoy their holiday simultaneously.


For that purpose, a new house is made for the two younger generations, which consists on a side wing that articulates itself with the old building on the northeast. The rooftop of this new house serves as a private garden for the pre-existing house as a landscape response to the existing topography. The original house accommodates now the spaces for family and social interaction, as well as the rooms of the first generation.


Each family member has its own independence while remaining a part of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves both as structure and as thermal and environmental overcoat, meanders in order to embrace the multiplicity of events that occur in the house. Spaces are defined by the unfolding of matter in space-time, which topologically adapts itself to what happens inside. The new house is formalized by the continuous flow of a completely neutral wrap – no edges, no color, no texture - and, within this wrapping, life, action, is the protagonist.


ENVIRONMENTAL STRATEGIES: adopting an exergy matching strategy (exergy = useful energy) between energy requirements for use and specific architectural solution, minimizing maintenance costs and optimizing exergy performance of the building. Thermal insulation is situated on the outside of the external shell, together with an element that provides thermal inertia mass inside. In the case of the intensive gardening intensive system, that not only integrates the building in the existing ecosystems, but gives the building a large additional insulation, both thermal and acoustic, to the additional thermal inertia provided by the slab concrete.


The building incorporates a natural heating system within the orientation of the windows, a reinterpretation of the vernacular glass colonnade of La Coruña. By varying the opening position through the meander of the facade, the interior receives a greater number of hours of solar incidence, which allows natural warming by greenhouse effect that in this geographical location is an optimal energy sustainability strategy used in vernacular architecture of La Coruña. The house also has a solar heating system vacuum tube, which considerably reduces the use of conventional fuel.


[ES] - La casa V consiste en la rehabilitación, adaptación y la ampliación de una vivienda de vacaciones existente, realizada a principio de los '60. La familia que habita la casa lleva más de cuarenta años pasando las vacaciones en ella y, en esos años, el número de miembros de la familia ha ido creciendo pero la casa ha permanecido igual sin poder cumplir las necesidades actuales y a medio plazo.


La intención del proyecto es la de realizar una casa para una familia completa. Un lugar en donde puedan disfrutar de sus vacaciones tres generaciones de la misma familia simultáneamente. Para conseguir este propósito, las dos generaciones más jóvenes habitarán la ampliación, que consiste en un ala lateral articulada con la antigua edificación en su arista noreste y cuya cubierta sirve de jardín privado a la vivienda actual como respuesta paisajística a la topografía existente. La vivienda original alberga ahora las estancias de interacción social y familiar, y también los dormitorios de la primera generación.


Cada miembro de la familia podrá tener su independencia pero formando parte de un conjunto único.  Un muro multicapa definido por un único detalle constructivo, que sirve tanto de estructura como de abrigo térmico y medioambiental, serpentea para abrazar los distintos acontecimientos que suceden en la casa. Los espacios se definen al disponerse la materia en el espacio tiempo, y ésta se adapta topológicamente a lo que sucede en su interior. La nueva vivienda se formaliza por el discurrir continuo de en un envoltorio neutro – sin aristas, sin color, sin textura - en donde la vida, la acción, es la protagonista.



ESTRATEGIAS AMBIENTALES: Adoptando la “exergía” como una combinación de estrategias (exergía = energía útil) entre las necesidades de uso de energía y soluciones arquitectónicas específicas, minimizando los costes de mantenimiento y optimización de rendimiento exergético del edificio. El aislamiento térmico está situado en el exterior de la cáscara externa, adherido al muro de hormigón que proporciona la inercia térmica de masa en el interior. En el caso del sistema de cubierta ajardinada intensiva, que no sólo integra el edificio en el ecosistema existente, también añade al edificio un importante aislamiento adicional, tanto térmico como acústico, a la inercia térmica proporcionada por el hormigón de la losa. El edificio incorpora un sistema de calentamiento natural del interior a partir de la disposición de las ventanas, como reinterpretación de las galerías de vidrio de la arquitectura vernácula de La Coruña.


Al variar la posición de apertura debido al serpenteo del muro, se recibe un mayor número de horas de incidencia solar, permitiendo el calentamiento natural por efecto invernadero, que en esta situación geográfica, La Coruña, es de gran sostenibilidad energética. En la estación de verano este efecto genera el movimiento del aire por diferencia de presión y ventilación cruzada. La casa también dispone de tubos de vacío en cuanto a sistema solar, lo que reduce considerablemente el uso de combustibles convencionales. Aunque originalmente el proyecto contaba con un generador eólico adicional para generar energía eléctrica adicional, se pudo prescindir de éste por el conjunto de soluciones pasivas aplicadas.

62 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [EN] - Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs. The intention of the project is to make a place where three generations of one same family can enjoy their...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2013
    • Client Private
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 62 users