WITHOUT ARCHITECTS

Cyber Park in Ouerdanine Monastir / Tunisia / 2013

3
3 Love 599 Visits Published

We consider architecture as a response to an environment, to a context and to realities. The new cyber park Ouerdanine will be located in an anarchic residential area, where surely very few architects have already worked. The result is an “architecture without architects”, an aesthetic of the unfinished, of temporary that lasts and raw textures. But also entities organized by approximate juxtapositions.


Inspired by this context, our response is to build with containers. And this is justified for several reasons. First, this construction technique, widespread throughout the world, borrows to the project’s environment its aesthetic, temporary and unusual. Then building with containers have several advantages:


- A strong and durable construction. containers are freestanding .


- Lower costs of operation , reducing for example , foundations and removing


the masonry or plaster works .


- Shorter periods of construction, the containers arriving on site in modules perfectly viable and assembled on site.


- A solution to the shortage of labour.


- An environmental approach based on recycling containers and the use of less material.


The containers are made of Corten steel, treated against corrosion, and withstand temperatures from -30 to 80 degrees. The project is into alignment with the existent road on the ground floor and 1st floor, as if to signal the emergence of the project on public space. The container wall replaces here the fence.


Planting trees on the northern side of the site acts as a shield against the prevailing winds. The rest of the site retains the same existent topsoil, reducing the cost of external works, reduced to a few barrels to sit and drink coffee. a parking will eventually be built.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We consider architecture as a response to an environment, to a context and to realities. The new cyber park Ouerdanine will be located in an anarchic residential area, where surely very few architects have already worked. The result is an “architecture without architects”, an aesthetic of the unfinished, of temporary that lasts and raw textures. But also entities organized by approximate juxtapositions. Inspired by this context, our response is to build with containers. And this is...

    Project details
    • Year 2013
    • Main structure Steel
    • Client Tunisian Ministry of Regional Development and Planning
    • Status Competition works
    • Type Office Buildings / Offices/studios
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users